Sunday, November 30, 2008

Sekadar catatan...

Hari minggu ini kami tak ke mana2 coz my hubby takde di rumah. Alhamdulillah Allah dah pilih my hubby kali ni utk khuruj(keluar) 3 hari setelah tidak khuruj sejak Ramadhan hari tu. Semoga ia membawa keberkatan buat dia, kami dan umat seluruh alam. My hubby ada cerita kat SINI.
So, bila hubby dah takde masak pun cincai jelah..hihihi. Bagus juga sesekali berjauhan..memupuk rindu....makin rindu akan makin bertambah sayang....kan?


Ni dia dinner kami anak beranak...anak2 suka aje... ayam goreng namanya chicken wing berempah. Tengok resepi kat dapur Noreen UK...saya cuma tambah sikit je. Untuk sarapan...makan roti dan apam dan lunch...roti canai segera dgn daging goreng kunyit... :)


Hari Khamis hari tu hubby berjumpa dan berbincang dgn cikgu Iman, Ms Anne mengenai perkembangan Iman. Mulai tahun depan Iman akan pindah ke school yg dekat dgn rumah..sama school dgn Ismail dan Sumaiyyah coz dia dah tamat NAP(New Arrival Program). Ms Anne ada cakap yg dah ada org tengok Iman pasal disleksianya...dah test...dan tahap disleksia Iman tak perlukan dia masuk ke kelas khas. Katanya lagi Iman ni budak baik...taat...Sampai je school dia akan buat semua rutin yg perlu diselesaikan barulah pergi main dgn kawan2. Cuma belajar dia memang slow tapi ramai juga kawan dia yg slow mcm dia. Kata Ms Anne, yg penting sekarang peranan kami selaku perents Iman..bykkan latihan kat rumah. Tentulah tugas tu lebih kepada saya..my hubby dah cukup sibuk dgn studynya...Kalau ada kawan2 yang ada pengalaman dan cara nak latih anak2 disleksia...jomlah kongsi. Bagi saya sekarang...malam2 selalu luangkan sikit masa utk dengar dia baca buku ceritanya....dan bykkan latihan menulis. Bab menulis ni kena byk sabar sebab Iman selalu akan terbalik tulis huruf dan nombor. Kadang2 kesalahan yg sama. Nak tegur pun kena betul caranya...nanti dia putus asa...langsung taknak buat. Bab mengaji Al Quran...saya serah kat hubby. Dgn saya dia akan main2....my hubby tekankan kaedah menghafal terutama bacaan dalam solat. Memang kena byk sabar dgn Iman ni (walaupun kadang2 saya ni kurang sabar)...kalau suara tinggi sikit dia akan menangis...terus tak nak buat...mmmmm.


Ni salah satu hasil kerja Iman...saje2 dia buat. Tengah rajin memang tanpa disuruh dia akan buat. Rasanya ni hasil setelah 2 kali perbetulkan. Tengoklah nombor 76 dan 86... 6 nya masih terbalik...Dan tulisan dia memang tak cantik....


Macam saya pernah cakap dulu...kat sini kami tak risau sangat sebab cara belajarnya yg santai dan jumlah murid setiap kelas pun sedikit...max 20 org satu kelas rasanya. So, cikgu pun boleh tumpu pada seseorg murid lebih sikit. Kat Malaysia nanti....dgn jumlah murid yg ramai dan cara belajarnya....Apa2 pun sebagai parents dah tentu kami usaha dan doakan yg terbaik utk anak2. Yang paling penting diaorg jadi anak soleh dan solehah...

16 comments:

azza_irah said...

salam suzi..
selalunya dislkeksia begitu lah..6 dan 9 tertukar, b dan d...p dan q..
cara yg suzi amalkan skrg dh betul..latihan..terapi..kerap kali...kn sntiasa ada disamping dia.

di malaysia..ada skolah khas utk disleksia. jika skolah khas..bilangan murid mmg tak ramai..sb penumpuan secara individu akan dberi..

moga suzi n suami tetap sabar dan tekun melatih iman..

Zureen said...

Salam kak suzi..zureen doakan agar kak suzi berjaya,nanti bolehlah kita bertukar2 info ye..Anak zureen yg ada masalah yg hampir sama dah ada sedikit perubahan.Memang nak kena byk bersabar dan byk latihan usaha berbanding anak lain.

ain said...

Insyaallah dengan usaha yg berterusan, sabar dan doa..masalah Iman pasti dpt di atasi.

azreen said...

suzi...itula dugaan sebagai ibu bapa kan...sya harap suzi akan lebih sabar dalam membesarkan anak2 ni...sya pun kkdg hilang sabar jgak dgn kerenah anak2 tapi suami banyak memberi dorongan dan nasihat....smga kita akan sama2 menjadi ibu bapa yg diberkati Allah...insyaAllah

Tie said...

Sedap ayam tu...hi hi..pagi2 ni lapar laa..hari lak tak henti2 hujan...huhu..


Pasal Iman tu...toksah risau laa. Memang biasa budak2 ni selalu tulis no terbalik. Anak bongsu kak tie gak gitu juga.

Perkara ni bersifat sementara je. Asalkan dia tidak tertekan, lama kelamaan, dia akan ok. Kekadang budak2 ni cuma keliru,dan dlm mindanya terfikir mcm2 so tak boleh nak concentrate.

Dan anak kak tie umor 10 tahun tu, tulisannya teruk betul. Bila ditanya, jawabnya mls nak tulis lawa2. Mereka tu ada kelebihannya. Walaupun tulisan tak secantik seperti anak2 lain, otaknya cepat sikit pickupnya...so...be happy dengan kelebihan iman tu..hi hi..

Intan Rosnitta said...

Salam Suzi,

Alhamdulillah Iman x perlu masuk kelas khas. Buat latihan selalu pun boleh membantu...

Suzi kena sabar & doa byk2. InsyAllah... Intan doakan yg terbaik buat Iman.

Shais said...

suzi jangan risau sangat nanti akan effect kat banyak benda.

anak kawan husband ada disleksia nie, sekrg umurnya dah 11tahun...alhamdullillah beransur baik...bacaan, tulisan semua okay cuma sensitif jer dan boleh dikatakan setiap weekend kami akan berjumpa, dia nie pandai ambil hati. ayah dia beritahu sekarang nie dah tak perlu pi kelas khas...dah boleh masuk ke sekolah biasa. bukan main seronok familynya.

segala dugaan ada hikmahnya....pasti ada ganjaran dikemudian nanti. INsyaallah saya pasti doakan Iman, Suzi sekeluarga...dipermudahkan segalanya...Amin

jebat said...

my big angel pun baru sekarang dah agak ok... kdg2 hilang sabar jugak...
insyaallah... bila mereka dah besar skit, mesti ader perubahan..

btw... ayam tu mmg sedapppp

rossizam said...

kak..ros tgh cari resepi pan cake yag kak buat ni..jenuh gak nak buka album lama ni...

rossizam said...

kak..ros tgh cari resepi pan cake yag kak buat ni..jenuh gak nak buka album lama ni...

mutakalim said...

Assalamualaikum..kak suzi.. saya izat(ahlia mutakalim).. selalu gak visit your blog.. sronok baca resepi n your experience..anak2 saya pun selalu gak nulis terbalik ni... tp tak sure la dia disleksia ke apa... ni nak kena check la nih.. anyway mesti mujahadah kan tinggal 3 hari kat tpt org.. suami saya pun sedang di jalan Allah nih.. syura dtg hari tuh trs kuar 10 hr...Alhamdullillah..Allah pilih..payah nak dpt cuti lama2 nih...doakan kami ye..anak saya pun namanya sumaiyah...nice to meet you..salam..

Suzi said...

salam semua...terima kasih kat2 semangat dan doa serta tunjuk ajar...
sama2lah kita doakan yg terbaik utk anak2 kita..amin...

Suzi said...

salam izat...
Alhamdulillah...Allah pilih suami kita buat usaha agama...moga Allah terus memilih kita...
hubby ada cerita pasal ur hubby dan nama anak kita yg sama tu...masa silam suami kita hampir sama...org muzik..hihihi...
jenguk2lah selalu ye....

mutakalim said...

Assalamualaikum..insya Allah..masa silam tu memang sama kak..hihi..tp dah lama gantung gitar asbab usaha agama nilah alhamdullillah..moga terus kekal buat usaha ni..dan moga2 Allah pilih saya plak..sekang cuti kuar dua tahun nih tp azam nak terima jemaah masturat kat umah kami.. dah sejuk dah kak (malu nih)... Slamat hari raya aidiladha...:)-izat-

Suzi said...

salam izat...mcm mana nak contact awak..kasi email blh?...nak tinggal mesej kat blog ur hubby ...seganlah pulak hihihi...
nak kira sejuk...akak lagilah kot...baru sekali keluar masturat....5@6 thn dulu hihihi...moga Allah terus pilih kita...:)

mutakalim said...

Assalamualaikum kak .. e-mail saya izat.syah@yahoo.com.
selalulah contact saya ye..:)Selamat hari raya..