Monday, November 3, 2008

Baked Potato and Cheese Frittata


Dapat idea nak masak frittata bila tengok frittata kat rumah MOI tapi resepi ni ambil drp dapur KAK JUN...copy paste je ye ....terima kasih sharing this resepi....

Bahan:-
  • 4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
  • 4 biji telor - pukul sikit
  • 1/2 cawan cincangan daging (saya guna meet ball yg buat sendiri...)
  • 1 biji tomato - dadu
  • 2 labu bawang besar (sederhana) - hiris nipis
  • 1 sudu besar hirisan daun parsley /daun sup n bawang
  • 1 cawan parutan cheddar cheese

Cara Membuat:-
Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang 7 x 7 x 3 cm. Parut kentang, dan perah buang sikit airnya. Campurkan semua kentang, telor, meet ball, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.

10 comments:

ain said...

salam suzi...aduhaiii...kecur akak bila tengok cheese frittata awak. rajin betul dia.Hopefully one day akak dpt buat gak.hihi...

QiStinA's said...

suzi...senangkan buat frittata tu...bdk2 pun suka...tp suzi punya versi org rajin compared to moi.. ha..ha..ha

Tie said...

Oh! macam tu rupanya buat frittata ni...kak tie tak pernah buat lah. Nanti kena cuba, sebab senang sangat..hihi..

along said...

nampak best jer resepi ni.........nak cuba buat la..

azreenfaisal said...

cara dia macam nak buat pasta bakar ek...mesti sedapkan..

^aNgRiAni^ said...

uhuhuhuu
jelesnya tgk akak rajin memasak

saya ni dah 2 minggu tak masak...bizi sajork :((

Shais said...

suzi....saya nie tumpang tengok jer la, nak buat masih tak boleh lagi belum dapat oven baru....huhuhu

Suzi said...

salam...

kak ain...
senang je..buatlah...:)

moi,
senang dan sedap...tu yg penting..hahaha..

kak tie...
cuba jgn tak cuba...yg versi goreng kat pan aje pun ada...

along...
cuba tau...:)

azreen..
haahlah...sedap...cubalah...

angriani...
tak masak takpe...ada byk tempat boleh beli...mcm akak dulu2 hihihi...

shais...
beli oven canggih ke? hihihi...

Mommykimi said...

suzi.. esok mesti cuba ni... barang2 ade.. mesti kimi suka. pandai lah awak memasak.. tapikan, awak memang lemah lebut lah suzi since kenal awak... hihihi.. tak leh lupe...

Suzi said...

salam syarina...
jgn tak cuba....
ye ke?...biasa2 je tak delah lemah lembut sangat...kan?