Saya kurangkan gula...suka manis-manis buah je...hihihi
Bahan-bahan:- 5 biji telur
- 125 gm gula
- 2 tbsp tepung jagung
- 500 ml fresh milk
- 1/4 tsp esen vanila
Caramel :
- 175 gm sugar
- 2 tbsp air
- 1 tbsp jus lemon- tak letak
Cara-cara:
Untuk caramel:
- Dalam periuk, masukkan gula dan masak hingga menjadi gula hangus. Masukkan air dan kacau sebati. Tuang dalam acuan.
Untuk puding:
- Kacau telur dan gula perlahan- lahan sehingga gula larut.
- Masukkan tepung jagung dan fresh milk.
- Kacau perlahan hingga sebati dan tuang ke dalam acuan yg berisi caramel tadi.
- Kukus selama 30 minint atau bakar dgn kaedah au bain marie selama 90 minit.
4 comments:
Nampak sdp la karamel suzi!!!!akak baru terfikir nak buat puding karamel ngan fruit cocktail sabtu ni. Anak akak yg tua suka karamel ni. tp akak x guna fresh milk, akak guna susu cair, then x masuk pun tepung jagung. Kdg2 akak tabur serbuk koko atas karamel tu. bdk2 teruja nk mkn..hihi
kak ain nanti post kat blog...blh try resepi akak hihihi....
tekak ni mmg terigin tul nak makan puding ni...tp malas nak buat je...hehehe...
azreen...rajin2kanlah buat...kat sini nak beli kat mana....hihihi..
Post a Comment