Wednesday, November 12, 2008

Summer dah nak datang.....

Huhuhu...cuaca kat Adelaide nak makin panas...semalam max dah 32 C...tu pun dah rasa panas sangat. Hari ni ikut ramalan...min 19 C...max 36 C...hish panas tu...dahlah hari ni kena menapak gi ambil Ismail ( hubby ada meeting dgn supervisor). Jenuh juga tu...
Kalau nak tahu nanti waktu summer...suhu kat sini blh cecah 40 C...huhuhu masa tu memang tak tahan panasnya...duk dlm rumah je lah...aircondlah jawabnya...Untuk sekarang pakai kipas blhlah lagi. Bila summer nanti penuhlah org kat beach...sbb air laut dia tetap sejuk w/pun panas terik....
Panas kat sini semacam sikit...perit rasa kulit kita...mata pun pedih. Tu yg kena pakai sunscreen...dan spek hitam dan topi...Rasa macam lagi panas dr M'sia. Lagipun bila suhu tinggi..angin pun panas semacam....


Hari tu saya dah balas kunjungan jiran tu...khamis minggu lepas kot. Anak2 seronoklah coz ada kawan main. Saya bawa roti danbrownies yg saya buat minggu lepas tu...dan dia cakap sedap dan nak belajar buat dengan saya...hihihi...jadi cikgu masaklah pulak lepas ni ....mcm tak caya je...Kalau mak saya tahu ni mesti terkejut tak percaya...Mak, anakmu ini dah rajin masak tau...jgn tak caya..hihihi...




Apa buat kat sana?...hihihi...rupanya dia minat tengok cd/dvd...dia tunjuk2lah cerita2 dia tengok..siap cerita lagi kisah apa...dan rupanya dia pun minat cerita hindustan. Peminat hindi movie dimana2 saje ye....dia buka satu cerita hindi...tak tahulah tajuk apa tapi ada pengambaran kat m'sia...kat hotel Golden Horses tu...saya cakaplah kat dia tulah my country...kagum dia...cantik katanya...hihihi...
Lama jugalah kat sana coz anak2 tak nak balik seronok main. Sempat juga gi back yard dia...ada ayam...macm kat kg lak rasa...Ayam pun cantik...jenis bulu kembang tu....
Okaylah...melalut pulak saya ni...nak bersiap hgi ambil Ismail lak....
Panaaaaas nya kat luar tu.....sabar je lah....

13 comments:

ain said...

amboiii...dah jd cikgu masak pulak dah ni.. kelako pulak bila nebor suzi pun tengok hindustan. Tp tu le penangan hindi movie. akak klu tengok hindi movie mesti kena ejek ngan hubby..hish..potong stim betul le..hehe.

p/s pakai sunglass tak amik Ismail..hihi

Shais said...

panas sungguh kat sana kalah Malaysia. suzi dan famili jangan la jemur selalu nanti demam.

adat berjiran, mambalas balik kunjungan, okay tu suzi...dapat juga kita berkawan tambahan pula dia dari negar lain.

azreen said...

suzi...itula kan bile summer mesti siang dia panjang...huhuhu....dapat tido sekejapla kan...subuh pulak cepat..

cHeRyNa PiReS said...

kat sini pon panas gak kak suzi!
kak suzi, sha nak tanye...bile sha tgk rancangan masakan kan, die slalu kate ade summer menu, winter menu...yg winter menu tuh sha paham laa...summer menu tuh macam mane?

Tirana said...

Panas kat sana panas kering..Kena pakai pelembam kulit..Kalau tak, perit aje rasa..bibir pun boleh pecah dibuatnya..

Zureen said...

Sedang membayangkan bagaimana agaknya rasa panas matahari disana..dishah alam ini mcm nak turun hujan pula..hmmm..

mother of two said...

welcome to summer day. dubai time summer cecah 48 degree. pernah gak kena heat stroke..cuma time tengahari terpacak tu kena avoid direct sun. nasib dubai dah nak winter...horeyyyy:)~

intan said...

wauu roti perancis, suzi nakler resepi. Dah lama tinggin nk makan roti nih, resepi eaa :)

Tie said...

Pandailah suzi ni...tengok roti tu macam beli kat bakery istimewa..hi hi..seronok baca cerita suzi..dpt kawan baru. Moga2 persahabatan dgnnya kekal selamanya.

Intan Rosnitta said...

Kalau kat Malaysia ni pakai spek hitam, dah taraf artis dah Suzi...

UmmuSarah said...

Salam Suzi,

Maaf le akak lama tak tinggalkan komen. Akak selalu dtg baca dan amik resepi tapi akak selalunya tak tinggalkan jejak..hehehe..segan kot.

ANyway, akak nak bagitau kat Suzi ada 3 jemaah masturat yg akan dtg ke Adelaide. Woi! Banyak tu. Kami kat sini, nak dpt satu jemaah foreign masturat setahun pun sgt2 susah.

Alhamdulillah, mungkin asbab fikir risau Suzi & keluarga, maka Allah swt tlh rancang utk hantar 3 jemaah foreign. Satu tu mmg spesial dr M'sia. Mrk akan ke Melb dulu sebelum pusing Australia. Akak tak sure bila depa akan sampai ke Adelaide. Suzi cubalah dptkan info2 lebih dr sana. klau dpt, Suzi ajaklah kwn2 kat sana utk nusrah jemaah m'sia tu ok.Akak doakan yg terbaik utk Suzi & keluarga & teman2 di sana.Semoga ALlah pilih kita utk buat usaha atas iman & agama. Amin.

QiStinA's said...

salam suzi.. dah nak summer ye..kami di dubai nie.. dah tak larat nak tahan panasnye... summer cecah 45-48.. fuh... masa tu mmg tak nak keluar.. kalau keluar kat mall je.. la nie dah nak sejuk.. tak sabar sungguh..he..he

Suzi said...

salam...


kak ain..
samalah kita...hubby selalu ejek gak...tu pasal bila dah kawin jarang tengok hindustan.
saya ni dari dulu jenis malu nak pakai sunglass...

shais...
betul tu...hak jiran saling ziarah menziarahi..
Isa dah demam pun...biasalah dah nak bertukar musim ni...

azreen...
betul tu...tido tak puas tapi byk kerja blh buat...kan?

sha...
akak bukan pandai sangat tapi rasanya menu nak mkn pun mcm fesyen baju gak ada sesuai utk summer dan winter...ikut musim...mknan yg sejuk2 sesuai utk summer....

tirana...
betul tu...panas kering...tapi time winter lagi teruk kulit kering...kan? sebab kita mandi air panas...kena sentiasa pakai krim...

zureen...
rasanya panas kat sini mcm kat oven...panas kering...

shiela...
huhuhu 48 C..mcmana agaknya nak bertahan masa panas mcm tu...

intan...
sebenarnya roti tu saya pakai reepi roti galic yg hari tu...cuma tak letak filling.

kak tie...
dah terpaksa kat tie...kat sini tak byk pilihan roti yg halal...

intan rosnitta...
tulah yg saya malu nak pakai...tapi kat sini sebenar biasa je...hampir semua org pakai time summer...

ummusarah...
thanks akak utk info tu...Alhamdulillah...sejak dtg sini baru sekali jemaah masturat dtg adelaide...jemaah melbourne...dah lama dah masa Isa umur 3 bln dulu...

Moi...
huhuhu...panas tu..40 C pun dah tak tahan...