Tuesday, May 5, 2009

Tiada lagi bag plastik.

Mulai semalam (4 Mei 2009), bag plastik tlh di'ban' penggunaannya di Adelaide. So, bila nak pergi shopping, selain list brg...jgn lupa juga bawa shopping bag. Kalau tak kenalah beli bag baru...

Ni green bag yg selalu diguna bila shopping. 99 sen satu. Dr dulu lg
kebykkan org2 kat sini memang guna green bag ni tapi kami ni selalu je lupa nak bawa. Ada beberapa lg jenis bag yg blh...blh klik SINI








Sumber:byobags





22 comments:

kakchik said...

Kat tempat kita ni pun dah mula menggalakkan penggunaan green bag & seumpamanya. Banyak sangat plastik bag menambahkan sampah yang sukar dibakar dan mencemarkan udara.

KakChik suka jugak kalu ikut cara diorang tu. Menjaga alam sekitar yang kian tercemar ni.

ain said...

Ada a few shopping complexes kat msia ni pun dah start sediakan shopping bag. Tak mahal gak. Cuma attitude malaysians je yg susah nak dibentuk.

bigeyes said...

elok juga ...terus ban....sah2 tak ada beg plastik. baru semua org boleh ikut.

QiStinA's said...

ha..ha...suzi...samala kat sini pun..tp moi selalu terlupa je nak bawak...so kena beli yg baru... dah tu banyak dah kat umah nie..he..he

halen said...

wahhh..ok la camtu. 1 langkah yg bagus utk jaga alam sekitar. klu la kat msia mcm ni kan bagus sbb plastik ni mmg lambat nak hancur.

aiyu said...

betul kata kak suzi.mmg pun dah lama org kat sini guna greenbag g shopping.saya pun selalu terlupa bawa green bag sbb dah biasa g shopping lenggang kangkung jer.terikut cara kat msia..hahaha..skrg nie dah letak greenbag dalam keta..

bozzobattousai said...

kat sini pon patut dah lama dah kerajaan band penggunaan beg plastik...pegi sogo bawak bakul je....

[-suziey-] said...

waaa leceh la guna bag..klu beli ikan or bhan basah cemana..nk kena bawa byk beg la..kenaasing2..pastu kalu bw ikan kena basuh la..nnti busuk..

GreenJade said...

bagus tuh utk m jaga alam sekitar & mesra alam gitu

kt Mesia susah dorang nk praktikkan coz most of the soping complex pon still prefer pakai beg plastik..

**kementerian alam sekitar nih x celik kah??hehehehe..ngamok kalu dorang bace statement nih**

Suzi said...

kak chik,
saya pun suka...benda bawa kebaikan bersama...

kak ain,
betul tu attitude kita susah nak terdidik...saya dok sini pun payah nak ikut tapi bila dah kena ban ni dgn sendirinya terikut...

bigeyes,
salam kenal...betuk tu...bila dah undang2 terpaksa ikut...

moi,
kita kena letak dalam keretalah...baru tak lupa...

halen,
rasanya malaysia pun ke arah itu kot...

aiyu,
bagus idea letak bag kat kereta tu...

bozzo,
hahaha..mcm pi pasarlah pulak...

suziey,
kat sini biasanya ikan akan dibungkus dgn kertas yg thn lasak tu...atau balut dgn sling wrap tu...takde masalah kot...
lagi pun ada jenis plastik yg masih blh guna...mcm plastik utk buah tu...

tinie@greenjade,
suatu hari kementerian alam sekitar tu akan celik...tapi harap jgn masa dah terlambat..hihihi

mamasya said...

Suzi..
utk lama sekitar mmg elok tak guna bag plastik...tp tulah kerna bawak bag sendiri..mmg boleh lupa punya.

sedap nampak popia kentang tu...sesuai buat minum ptg.masakan ayam..samalah kat rumah kalau ayam mmg laku terutama kalau yg bakar.
Dah terhidangpun mee sizzling...mmg tak yah order kat kedai...order dg chef kat umah aja..he..he..

kayteeze said...

Kak tie kalau shopping kena bawak banyak beg laa.... satu tak cukup...

Barang dapur tu sekurang2 3 beg, he he...

Sasha said...

sokong sgt pendekatan ni utk menjaga bumi kita... Sha pun suka gunakan green bag... tapi penggunaan beg plastik pun x dpt dielakkan... kalau kerajaan mengharamkan beg plastik, sure boleh elak sbb terpaksa....

zureen @ mama said...

Kalau dipaksa buat biasanya ..nak atau tidak org terpakse ikut dan akhirnya menjadi kebiasaan..
Bagus utk alam sekitar..

dina said...

sangat bagus kalau di praktikkan di malaysia...

izat said...

Salam kak suzi, amboi cantik betul dapur umah akak, comel dan kemas ( tgk gambar atas..). Minggu ni keluar masturat balik karguzari ye.. saya doakan semua ok2 je ye..

Tirana said...

Sepatutnya di Malaysia kena kuat kuasakan soal beg plastik ni.. Bumi dah tak sanggup nak terima bahan buangan yang terdiri dari beg plastik..Lambat nak reput..

azreen said...

bgus tu....nnti kat m'sia jgn lupa amal kan tau suzi...hehehehhee

naz ilyn said...

salam...
bagus juga amalan tu kalau dibuat di sini... tapi kenalah bawa banyak bag kalau nak berbelanja... alah bisa tegal biasa tak gitu... demi masa depan alam sekitar.

Mak Su said...

konpem dah? tak dak beg plastik?

Musliyana said...

salam suzi...
a'a..sama kat NZ ni...dah kena start bw shopping bag dah...sama je harga..99cent...

Suzi said...

mamasya,
kena letak kat keretalah agaknya tak pun sangkut kat pintu hihihi...

kak tie,
samalah...famili besar...

sasha,
biasalah kita bila dah terpaksa blh je sebenarnya...

zureen,
betul tu...

dina,
mungkin satu hari nanti pun m'sia akan ikut juga...mana tahu...

izat,
dapur kemas sbb nak ambil gambar hihihi...
masturat..tak jadi...sedih gak. byk kena baik amal harian ni...doa kena lebih...bln 7 ni pulak mungkin...

tiranan,
betul tu...

azreen,
kalau dah terbiasa..terus je kat m'sia apa salahnya...kan??

naz,
betul tu alah bisa tegal biasa...

maksu,
insyaAllah...:)

diyana,
bagus juga kan...99 sen pun pakai lama...