Tuesday, June 23, 2009

3 hari punya cerita.....

Hari Sabtu hari kami ajak 3 fammili datang sarapan kat rumah...tapi 2 famili je yg dpt dtg. Alhamdulillah seronoknya dapat jumpa n tukar2 cerita. Kami dulu sama2 bermusafir jln2 hujung thn hari tu...Sembang punya sembang sarapan tu pun merangkap lunch kitaorg....

Juadahnya,

bihun& kue tiaw sup ikan bilis n fish ball

kuih bingka telur dan kek karot. Ada satu lg satu, kek swiss roll...Ayu yg bawa takde ambil gambar lak.


Hari Ahad, mcm biasa...Sunday market n shopping brg dapur. Hari ni my hubby memenuhi impian dia nak beli sistem audio dia kat sunday market....cerita dia kat SINI. Tapi yg bestnya hari tu juga my hubby belikan blender baru kat Harley Norman(tengah sale) utk saya. Ganti blender yg rosak itu.

Inilah rupanya...food processor. Gambar ni ambil kat internet je... Terima kasih abg! Luv u!
Ada satu lg brg yg saya nak...stand mixer! Tengah belek2...tinjau2....mana satu nak beli ni....sape2 boleh bagi cadangan...??


Semalam lak my hubby tak ke uni...tengah2 duk dapur tu, my hubby tanya saya ada nak ke mana2 atau nak beli apa2 tak?...apa lg, saya tak menolak rezeki. Lepas hantar Sumaiyyah ke kindy kami pun pergilah shopping mall..jln2 cuci mata. Syoknya bila mcm ni, tak payah melayan kerenah anak2 yg mcm ragam...hanya Isa je ...Semalam saya dapat beli acaun madeleines. Dah lama teringin nak beli sejal tengok kawan2 buat kuih madeleine tu. Lepas ni blhlah try buat kuih tu...



Itulah aje ceritanya...hihihi...Maaflah takde resepi baru nak dikongsi. Kat rumah ni dua tiga org kena ulser kat lidah, termasuklah saya... so, masing2 kurang selera mkn...tak tahu nak masak apa ni...Kesian tengok anak2 yg nak makan tapi takleh nak mkn....

18 comments:

kayteeze said...

Uwaaaa.........bestnya makan2 dan shopping..... kak tie jeles laa..

Kak tie pun teringin nak beli stand mixer gak! Tapi sekarang tak de mood nak buat kuih.. sejak pindah ke kuala berang ni kurang mood sebab dapor kak tie tak de pintu belakang... kecik pulak tu..

Nanti bila pindah rumah sendiri, kak tie nak selalu buat kuih seperti dulu... hehe.. banyak pulak celoteh...

Wanida said...

Salam kak...

HAri tu ida dpt stand mixer kat gumtree...akak cuba tgk kat situ...situ byk gak murah2...ida dpt ownernya baru guna sekali then dia nak pindah canada so great offer la...rezeki...heheheh...oh yer...jenama kenwood plg best....

azreen said...

wah bestnye suzi dapat blander baru....lps ni pujuk abg beli mixer pulak....kumpul mcm2 sblm balik m'sia kan...hihihihi

GreenJade said...

ulser bcoz badan heaty tuh..sy pon sll kena..cube mkn sengkuang or barli (err senang jupe x kat sane/) or plg bkesan minum byk air suam..

stand mixer tuh..cube2 ler akok gi GOOGLE tenet carik info..byk gak recommendation best2 kt situ.. ;)

miss emyliza said...

wah baiknyer hubby akak....

ain said...

wahhh...sopin sakan su ye. borong habis2 tau seblm balik nanti.hihihi

psst...amik je kenwood!!

zureen @ mama said...

Bestkan kalau dapat keluar berdua-duaan dgn hubby..tak byk gangguan..he3(zureen kalau bawa anak2 ,mulanya hanya nak beli 2 brg jadi 10 brg..huhuhu)

kak ina kl said...

salam suzi..baiknya hati cik abang tu..mesti pasal dia tenguk kamu rajin memasak dan membaking..

[-suziey-] said...

waaa cite lump sum nih..ekek:D syioknye bergather2 ek..heheh..msti sedap kak suzi msk:p

Sasha said...

aduh!! laparnya tgk kuih2 ngan sup tu... sedap makan waktu ujan2 ni.. meh sepinggan dua...

FiDa@aMiDa said...

bestnya breakfast 3 famili sekali syok kan meriah..

wah kak suzie ada blender baru..best tak guna food processer tu? pratical tak? selalu guna blender biasa je..apa bezanya? boleh kongsi story? :)

cekgu dila said...

kena ulser mmg seksa...
byk kn minum air kosong ye kak suzi...

Tirana said...

Banyaknya makanan..hehehe..

Target saya nak beli bread maker dan mixer yang macam chef Wan guna (kenwood) tu.. Baru ni hubby pi langkawi..pesan kat dia breadmaker..dia kata tak ada..hehehe..(tak ada ke tak reti nak cari).. Minta satu2..kalau minta dua sekali..kopak la dia..

QiStinA's said...

salam suzi... bestnye kalau dapat jemputan bfast nie... bangun tido tak yah pikir menu...he..he..

Fiza Nordin said...

wah beshnye dapat blender baru.kenwood lagik, kelas!nanti dah dapat stand mixer tayang2lah ye...nak tgk.kite pun teringin nak beli stand mixer tapi belum tercapai hajat di hati.berderet2 hajat belum kesampaian.tgklah mane2 yg tertunai dulu hiks

Suzi said...

kak tie,
waa nanti dah pindah rumah baru makin rajin masak sbb dapur besar...saya suka rumah kg sbb dapurnya selesa...
bila pindah??

wanida,
tq ida, akak dah tengok tapi blm jumpa mixer...nanti tengok lg.
tulah ramai org ckp kenwood...

azreen,
kumpul jgn tak kumpul...azreen dah lengkap ke kumpul hihihihi...

tinie,
tq...kedai cina ada kot. mungkin juga kurang minum air kosong sbb cuaca yg sejuk ni...
dah goole kat internet...tengah fikir2 mana satu ni....

Suzi said...

miss amyliza,
hihihi...sayang bini...lgpun masak utk dia nanak2 juga...kan?

kak ain,
tulah...my hubby ckp kalau saya dpt yakinkan dia kelebihan mixer yg mahal tu, dia tak kisah hrg...dia akan belikan insyaAllah...tengah kumpul maklumat ni hihiihi...

zureen,
betul tu...budak2 biasalah nak itu ini...last2 penuh troli hihihi....

kak ina,
sekali sekala...hihihi

suziey,
memang syok gather2...bukan senang nak jumpa walau duk dekat...

sasha,
kalau duk sini blh jemput sekali hihihi...

Suzi said...

fida,
akak baru guna blender je...food processor tu blm guna...kat manual tu ada ckp blh buat macam...utk doh, kek ...
hubby beli sbb tengah sale n murah hihihi..

cekgu dila,
tulah...kita yg tua ni takpelah...budak2 yg kesian...

tirana,
tak tahu tu kot...betul tu minta satu2...biar lambat asal dapat hihihi...saya ni sbb dah nak balik...mana brg yg rasa murah kat sini...kami nak beli kalau mampu hihihi...

moi,
kat sini kalau winter, ramai gak org jemput sarapan kalau nak buat makan2 hihihi...

fiza,
slow2...beli sbb tengah sale. lg pun kat sini taklah mahal sgt...