Friday, August 27, 2010

Biskut Dahlia

Kuih raya pertama tahun ni...buat pun sbb nak bawa balik kg , takde apa nak bawa. Tapi byk dah kena mkn oleh anak2. My hubby cakap baguslah buat ada org mkn sbb memang buat utk bg org mkn pun...mmmm. Tulah antara sbb sy tak buat kuih raya awal2. Maunya habis dulu sebelum raya . Sebelum ni ada beli 2 jenis kuih raya...satu hari terus habis satu bekas huhuhu.... Resepi biskut dahlia ni dr Cik Mat Gebu...Klik SINI. Terima CMG berkonsi resepi ye...



BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 300 g mentega
  • 160 g gula aising (mat guna 140 g)
  • 2 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
  • 240 g tepung gandum*
  • 100 g tepung jagung*
  • 160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  • Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan - guna ceri hijau...

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

11 comments:

~*as*~ said...

Suziiiiiii...
Fav as nih.. as lum ada mood nak mengkukis lagi nih..

kayteeze2 said...

Uwaaaa........

Kuih raya !

Kak tie belum start lagi!!

ain said...

dah buat kukis dahh!! akak berangan gak nak buat, ntah bila la jd kenyataan.

Mak Su said...

teringat kat arwah mak, kuih ni wajib, sy kureng skit, tapi suka tolong tekap tekap

zureen @ mama said...

Biskut ni memang sedapplah...bilalah zureen nak start buat biskut plak...

Yat Maria said...

wahhhh biskut raya!!!! ai lum buat pong..raya ai hidang kerepek lah kalo tak sempat ni...lebih2 tu, u pass lah sebalang :)

GreenJade said...

owhh fevert biskut raye nih

maceh sis..ptg nih gak mau mmbuatnye heheh

Deliah's Deli said...

salam suzi...ingat masa kecik dulu klu jumpa biskut ni mmg suka sbb leh mkn ceri..silap2 yg mak nak bt kuih dlm peti ais tu pun abis sy mkn :)))) bertuahnyer anak!!

Chik Mimi said...

cantiknya dahlia suzi ni akak tak pernah buat lagi

*** emmy *** said...

lupa nak bagitau Suzi.. this cookie is easy & SO GOOD!! Madi buat hari tuh for raya. Now, me & Ameer keep begging him to bake more.. :)
Thanks for the recipe..:D

Suzi said...

emmy,
thx mencuba...resepi CMG ni memang sedap. anak2 akak pun suka.