Tuesday, March 31, 2009

Alhamdulillah...'dia' dah sampai....

Teringat dulu2 ada iklan ni...

jari-jari ku sakit semua....

kerna membasuh setiap hari...


Al kisahnya mcm tulah saya 4- 5 hari lepas...sampai melecet tgn basuh kain sbb washing machine(WM) rosak. Bukan tak pernah basuh kain cara manual...dulu2 saya bukan dr keluarga senang pun...basuh kain cara manual malah kena ambil air kat telaga lagi...awal2 kahwin dulu pun mcm tu, basuh manual gak....Hish! entah kenapa sekarang sampai melecet tgn...bahu pun sakit...dah tua agaknya...


ni yg lama...dekat 3 thn pakai...
WM tu masih dalam waranti(4thn)...diaorg hantar org baiki tapi tak blh baiki...kalau baiki pun kosnya lebih baik beli yg baru...so diaorg bagi 'ganti' dengan yg baru....alhmadulillah.



ni yg baru, dihantar semalam...kami pilih yg bagus tapi hrg paling murah...yg ni ada rebate AUD200 dr SA Gov...sbb water rating n energy rating kot...
dulu2 kat m'sia takdelah mampu kami nak pakai yg mcm ni sbb ribuan hrgnya...kat sini jauh lebih murah...antara ciri2 yg kami tengok...water rating dan energy rating...sbb bil elektrik dan air kat sini mahal hihihi...
Kalau ikut saya nak je buat balik M'sia nanti...tapi my hubby mcm tak berapa setuju je...mmmm..



19 comments:

zureen @ mama said...

Tak pernah pakai mesin basuh yg masuk ikut depan, selalu yg masuk ikut atas..mcm seronok tgk baju berputar..he3

ain said...

suka le su...dah dapat w/m baru. dah x de lagi tgn melecet, bahu sakit, hati geram.hihihi

heran kan kdg2...dulu kita boleh hidup susah, x de air paip, x de electric, semua buat manual. sekrg ni klu x de tu semua wlupun hanya utk sejam dua..mula le dok membebel.hihi

[-suziey-] said...

ye sy ingt..ih ih tgh angkt tgn tinggi2 nih...ekeek:D
kak suzi..bkn tua tp dulu lain skang lain..dulu berdua jek ngn hubby..kalu ade baby pn kecik lagi..sorang..skang dh berderet:Dmaunye xmelecet:p
sy pn mula2 kawen basuh tgn..syiok gk tringt zaman tuh..skang ni..huhu..sgt manja:D sume nk senng

Sasha said...

happy washing!! lepas ni sure tertunggu2 bila bole nak basuh baju... sampai abis semua kain langsir, sofa nak dibasuh... rajin yg melampau kalau dapat benda baru ni... itu sha... Suzi tak tau ler camne... hehehe... seronok sakan ler tu!!

Tie said...

4 tahun waranty ? Wow...bagusnya..kat m'sia ni biasa setahun je waranty...

Untunglah suzy..dapat yang baru...mesti meriah sikit sesi mencuci tu, kih kih ...!!

nekPP said...

salam pagi ceriaa..

suzy; nekPP singgah..kahkahkah.. nekPP suka guna WM yg pintunya di depan mcm itew..yg pintu atas tuu..harus kain2 basuhan nekPP akan cepat reput sbb sukee banget basuh baju!ahaksss...

Suzi said...

zureen,
kat m'sia dulu akak pun pakai yg uploaded juga...tak mampu nak beli yg front loaded ni...
bagi akak rasanya ini lebih bagus dan jimat ruang...kat atas tu blh letak brg lain...

kak ain,
betullah...nape ek??
dah jadi manja beno ke kita ni....

suaiey...
hihihi akak dulu kahwin cepat...baru lepas study gaji kerja pun blm sempat merasa...hubby terus buat master so hidup cukup2 mkn je...org kata kalau kita pernah hidup sama2 susah hubungan makin utuh...harap2 mcm tulah ....

sasha..
hihihi...ada2 je sasha ni.
tapi jgn tak tahu abg ben yg lagi excited hahaha...

Suzi said...

kak tie...
ikut brg dan kedai juga kak tie...
meriah sbb byk juga baju yg tak berbasuh hihihi...

NekPP,
saya pun suka...
tq NekPP singgah kemari..

QiStinA's said...

ha..suzi..so pas nie..masa menyental tu boleh buat masa masak memasak le..sure resepi canggih keluar pas nie..he..he... suzi, i dok pikir ngapa la tak de org nak cipta mesin lipat kain yek... kalau ada nak gak pi rembat satu..ha..ha..ha

azreen said...

cantik....selagi bleh angkut...angkut je suzi.....hehehehehe

kakchik said...

Salam Suzi,

Memang susah kan kalau mesin basuh rosak. Kat rumah KakChik sekarang ni ada 3 mesin basuh, yang Ummi punya baru je rosak jadi gunalah yang KakChik punya dan bila adik pindah semula ke KB, tambah satu lagi, boleh la tampung operasi membasuh kain yang banyak sebab sekarang penghuni rumah bukan lagi 5 orang tapi dah 14 orang.
Abg Ngah kakchik pun suka jenis mesin basuh yg macam suzi punya tu, katanya lagi bersih kain dibasuh. KakChik tak pernah try, nak beli mahallah.

mummyalyssa said...

Suzi,best la ada WM ni..tringin jugek nk pakai yg tingkap dpn camtu tp tunggu anak byk dulu la...:)ala sygla kalo tak bwa balik m'sia kenangan tau ni....:)

Suzi said...

moi...

hihihi yelah tu...canggih yg mcmana tu...kalau ada mesin lipat kain saya pun nak...bilalah nak ada ye....


kak chik...
waaaah, 14 org meriahlah rumah ye...
memang mahal pun WM cam ni kat M'sia..RM2,500 lebih kurang kan? kat sini baru dalam AUD 800 lebih seblm tolak rebate...tu yg saya nak bawa balik hihihi...

seri,
cepat2lah beranak ramai2 dpt pakai WM cam ni hihihi(gurau je tau...)

IBU KUMBANG said...

bende yang paling merunsingkan saya apabila takde mesin basuh. wah!!!! tingat kisah mesin rosak 2 tahun lepas.. celaru idup sekejap

rossizam said...

ros pun tingin mesin basuh jenis depan ni..tapi tak mampu lak...

naz ilyn said...

salam...
amboi rosak dapat yang baru... kalau kat m'sia mmg mahal jenis tu...
pernah gak wm rosak hampai berbulan basuh pakai tangan... longgar semua tulang berlulang... tapi berbaloi semua penat lelah dan penantian.

Shais said...

suzi,
saya cukup suka front loading...baju tak rosak...tapi sekarg ni mesin tu pulak yg rosak dah ganti dgn top loading....heheh

GreenJade said...

vahhh smakin cpt & tangkas le koje suzi pasni yer hihihi :D

pnat cuci manual ni bley sakit tulang tunjang hohh

Suzi said...

ibu kumbang,
memang betul tu...haru rasanya bila WM rosak...Alhamdulillah cepat selesai masalah ni ...

ros,
betul tu kat m'sia mahal ...takpe doa byk2...Allah yg tentukan rezeki kita...

naz,
tahannya sampai berbulan...haru tu...ni saya 4-5 hari dah bising...teruk betul...

shais,
samalah kita...tapi dulu kat m'sia tak mampu hihihi...

tinie,
betul tu...serik rasanya...