BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 cawan taugeh
- 1 cawan sengkuang yang telah dipotong memanjang -( saya ganti dgn kentang je...)
- 1 batang lobak merah, potong halus memanjang
- 1 biji cili merah, buang biji dan hiris halus
- 1/2 cawan isi udang, cincang halus
- 1 biji bawang besar, cincang halus
- 1 ulas bawang putih, cincang halus
- 2 camca besar kicap cair
- 1 camca besar sos tiram
- Secubit gula
- Kulit popia secukupnya (kurang lebih 18 - 20 keping)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan isi udang, kacau rata.
- Masukkan senkuang, lobak merah dan cili hiris, gaul rata dan tuang sedikit air jika perlu. Masukkan kicap cair dan taugeh, tambah secubit gula dan kacau hingga semua rata. Matikan api, angkat dan sejukkan.
- Bentang sekeping kulit popia, letak 1 1/2 camca teh inti dan gulung kemas2, sapu sedikit bancuhan tepung gandum dihujung kulit popia sebagai gam. Buat hingga siap.
- Goreng dalam minyak sederhana panas sehingga popia kuning keemasan. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos cili.
2 comments:
huhu..sedapnye..saya pernah buat samosa tapi tak tau nak balut ikut stail samosa tu ler..buat cam popiah nie je hehehe...janji leh makan tapi selalu yg nak makan tertipu ler pasal inti dlm tu hehehe...
salam nrina...rupa tak berapa penting sgt yg penting rasanya...
Post a Comment