LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
ambil resepi dr dapur mamasya FP...
saya buat ayam semata je..karot dan potato pun tak letak pun...
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)ambil resepi dr dapur mamasya FP...
saya buat ayam semata je..karot dan potato pun tak letak pun...
Bahan:
- 1 kg ayam
- 1 biji lemon
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar olive oil
- Segenggam Rosemary Kering- 1/2 botol kecil
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
- 2 biji tomato -
- Baby carrots - guna carrot besar
- 1 biji bawang besar dibelah 4
- 2 sudu serbuk Paprika
- Kicap Pekat -
- Garam dan gula secukup rasa
Cara:
- Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.
- Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
- Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
- Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
- Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
- Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
- Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
- Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
- Hidangkan..bersama mashed potato dan salad..; mkn dgn nasi
No comments:
Post a Comment