Sumber:
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
- 4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
- Secubit garam
- 100ml santan pekat (santan kotak @ tin @ fresh santan)
- 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
- 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lepbih perang
- 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
- *** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
- *** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
- Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
- Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
- Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir. Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
- Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.
- Sesiapa yang tak suka sagu, tak bubuh pun tak apa.
roti sosej...
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 190 ml air
- 400 gm tepung roti
- 5 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur ayam
- 2 sudu kecil yis
- 60 gm butter
- **bahan2 lain**
- 12 batang sosej
- sos cili
- cheese
Cara-cara
- masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
- bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
- ambil sebiji doh. canaikan
- ambil sebatang sosej dan gulung
- hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
- tolak kiri dan kanan selang seli.
- ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
- biarkan doh selama 40 minit.
- setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
- roti siap dibakar..
# saya tak sapu sos coz kat rumah ada yg suka sos tomato...ada suka sos cili...ada tak suka sos. letak sos bila dah masak/nak makan.
2 comments:
Sedapnya nampak bubur jagung tu..terliur la pulak..hehehe
salam tirana...my hubby suka sampai tambah2 dia mkn..:)
Post a Comment