Sumber: Kak Liza
Bahan - bahan:
- 500 gm tepung high protien - saya guna tepung roti
- 30 gm susu tepung
- 20 gm serbuk koko
- 100 gm gula
- 1 paket ibu roti [11 gm]
- 1 s/k pelembut roti [optional]
- 1 biji telur
- 1/2 s/k garam
- 250 ml air
- 80 gm majerin atau shortening [lemak sayur] - saya guna minyak masak
Cara - cara:
- Masukkan semua bahan dalam bread machine (BM) ikut turutan/arahan BM dan setkan BM pada Dough saja.
- Bila doh telah siap dan naik sekali ganda 9dalam 11/2 jam) keluarkan dan tekan supaya angin keluar.
- Bahagikan doh padabahagian2 kecil. Bulatkan doh dan biarkan seketika.
- Ambil satu bahagian doh dan masukkan inti dan tutup kemas. Bulatkan dan susun dalam loyang.
- Biarkan naik sekali ganda.
- Sapukan kuning telur atau susu segar dan bakarkan dalam oven yg telah dipanaskan 200'C selama 25 minit.
- Bila telah masak keluarkan dan sapukan majerin untuk mengilatkan roti.
Untuk inti saya letak inti cream coklat...ubahsuai resepi cream kastard.
- 1 sudu besar serduk koko
- 1 sudu besar tepung jagung
- 4 sudu besar gula
- 200cc(1 cup) susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega
Cara-cara:-
- Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan sedikit susu dan kacau supaya tidak berketul.
- Masukkan telur yg telah dipukul sedikit dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
- Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
- Bila dah siap, masukkan mentega untuk nampak cantik berkilat.
NOTA:
Bagi yg tiada BREAD MACHINE boleh buat secara menguli dengan tangan tapi biarlah lama sikit [maybe 20-30 minit].
No comments:
Post a Comment