Untuk inti;
- gula pasir biasa secukupnya
- santan pekat
- sedikit tepung beras
- garam secukup rasa
Cara membuat:
Ambil sedikit adunan...sebesar ibujari tgn dan bulatkan (mcm buat onde2). Tekan bahagian tengah dgn ibu jari utk jadikan lubang. Picit empat penjuru...akan jadi mcm bentuk bintang 4 penjuru yg ada lubang kat tengahnya untuk letak gula. Faham ke hah?...tak reti nak terang. Kata mak mertua nak senang letak gula dan buat bulat je...Susun dalam bekas yg telah dialas dengan daun pisang(kalau ada) atau sapu minyak kat bekas tu. Buat hingga habis. Masukkan gula ke dalam lubang adunan dan curahkan kuah kat kelilingnya. Lepas tu kukus hingga masak. Memang agak leceh sikit tapi my hubby tetap nak makan badak berendam yg mcm ni ...taknak yg biasa tu...
4 comments:
Insyaallah paham.. duduk diperantauan ni ndak x ndak kena buat sendirikan.. kalau ktaorg kt cni, susah2 beli kt param jerr...
salam ibu kumbang,
tulah...rindunya suasana posa kat M'sia...
cantiknya badak berendam tu
Assalam, tengok kuih ni teringat masa saya kecik2 dulu dikampung. Arwah mak dan kakak selalu buat. Tapi depa selalu buat guna keledek putih, saya? hentam makan sajaaaaa......:)
Post a Comment