Saturday, September 6, 2008

Menu berbuka 5 Ramadhan












Roti canai n kuah dhal.
Roti canai tu yg segera punya. Buatan Malaysia lagi...



kari daging...
masak utk sahur tapi dah makan jugalah...



Pasta goreng.
Guna sos pasta yg dlm botol tu je.

Letak daging cincang, nenas, pumpkin dan daun saleri.



kuih lopes...
ambil drp dapur
UMMI... saya copy paste jelah akak ye....
thanx coz berkongsi resepi. First time buat ni....


Bahan-bahan:

  • 2 cawan beras pulut (basuh dan rendamkan)- lebih kurang 3 jam
  • 2 cawan santan
  • sedikit garam
  • 1 cawan jus pandan - saya guna pandan paste + air
  • 1/2 biji kelapa muda parut (gaul bersama sedikit garam)
Cara memasak:
Masukkan kesemua bahan kecuali kelapa parut, ke dalam loyang dan kukus hingga masak (lebihkurang 30 minit). Bila masak, sejukkan sebentar. Keluarkan pulut tadi dan masukkan ke dalam acuan tudung botol yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan kuat sikit agar pulut mampat dan kemas. Keluarkan (dengan menarik plastik alas tadi) atas kelapa parut, ratakan dan letak dalam pinggan hidangan. Hidangkan bersama air gula merah.




6 comments:

Unknown said...

kak suzi....

sedap nyer pasta tue,
hurm,
nak buatlah nanti tuk berbuka,
hehehehehehehhe:)

salam ramadhan...

luv,
cik wanie

Shada said...

salam suzi,

sedap-sedap belaka.

Musliyana said...

wah..suzi..dia lagi macam 2 ada kat atas meja dapur dia..selamat berbuka..

Suzi said...

salam

wanie,
sila2 jgnmalu2 nak cuba hehehe..
---------------------

shais,
terima kasih..
---------------------------

diyana,
selamat berbuka juga...

intan said...

byknyer menu satu ari berbuka, bestnya klau i yg jd anak2 u, ahak2...yummy2...
ps:sy selalu beli roti canai segera paratha brand kawan tu, mmg sedap btl

Suzi said...

salam intan,
tulah beli je senang...benda dah ada. Nak buat bkn senang tu..hehehe