Thursday, January 1, 2009

Cuti2 Part4: Jalan2 kat Sydney day1

Sambungan cerita percutian kami hari tu.... 2 hari kami habiskan masa kat sydney...sbb kat sini memang byk tempat menarik...tu pun tak sempat pergi semua...

Sekitar caravan park tempat kami menginap....

Oleh kerana sampai ke cabin lambat pada mlmnya tu (2.30 am) so, kami sepakat memulakan jalan2 kami kat Sydney agak lewat...biar cukup rehat dulu. Pagi tu bangun je perkara pertama buat adalah kemas kerta yg dah mcm sarang apa lepas tu buat sarapan....my hubbylak pi basuh kain kami yg bertimbun tu. memang setiap caravan park akan sediakan tempat laundary cuma masa je tak mengizinkan. Kat sini harga sekali laod $3... dryer pun ada tapi cuaca panas hubby sidai je...nak jimat katanya....

Kami lunch kat sebelah swimming pool kat park ni....tapi swimming poolnya tutup.ada bagusnya juga, kalau tak jenuh nak melayan budak2 tu mandi....dalam pukul 2 pm baru kami bertolak ke city....

Hari ni kami akan berjalan2 kat Sydney Opera House dan sekitarnya.....


Gambar ni ambil semasa kami silap masuk jalan...patutnya kami naik Sydney Habour Bridge(salah satu jalan nak ke sebrang) dan ke seberang tu....Tulah akibat takde GPS...


Akhirnya dapat juga melintasi Sydney Habour Bridge...tolnya $3 per kereta.
Dah tua jambatan ni...dibuka pada tahun 1932...nak tahu sejarahnya baca kat SINI.


Setelah jenuh melalui jalan2 yg complicated akhirnya berjaya juga kami jejak kaki di Sydney Opera House. Macam tak caya je....Kami parking kat tempat parking Sydney Opera House dan bayaran parkingnya memang agak mahal.

Cantik bangunan Sydney Opera House ni....Dari sana boleh nampak Sydney Habour Bridge...cantik sungguh permandangannya....Kami berjalan2 kat sana selama lebih kurang 3 jam. Posing situ...posing sana...


Lagi permandangan di sekitar...kat sebelah Sydney Opera House ada Royal Garden..tapi kami tak masuk jalan2 ke dalam pun....

Dari sana kami terus balik ke cabin...tak ke tempat lain coz hari dah senja...Sebelum sampai ke cabin sempatlah shopping brg makan sikit kat supermarket. Masa shopping tu saya dpt rasai satu perbezan yg ketara antara org2 Sydney dan Adelaide. Kalau kat Adelaide time kat kaunter pembayaran...sekurang2nya cashier tu akan bertanya khabar kita...tapi tak kat Sydney, diam je...masa nak terlanggar org pun mcm tu..kalau kat Adelaide tak kira sapa yg salah dua2 pihak akan minta maaf...kat sini jeling je...bukan saya sorang yg perasan kawan2 yg lain pun sama. Orang2 kat sini tak seramah kat Adelaide...mungkin sebab bandar besar kot...


Bersambung natri jln2 kat Sydney hari ke 2 dan bertolak ke Canberra....


Nak baca cerita dr pihak my hubby klik SINI.

21 comments:

ain said...

Bestnye dpt jejakkan kaki ke Sydney Opera House....

Suzi said...

rezeki kak ain...nanti manalah tau rezeki kak ain pulak...kan?

CikMin said...

selamat tahun baru..wah...besnyer jejalan kan...bila la nak sampai sana ni...cik suzi..cikmin ada tag tuk cik suzi..sudi2 kan la ye...

::SRISUFI:: said...

sri ada nulis kisah sahabat ...
sri ingat nak publish kan kat blog...hiksss percubaan nih...tp kisah real nyer...jika sis suzi minat layan kesah menelusuri hidup seorg gadis yg dimaksudkan dlm cerita sila komen di blog sri yer..

btw...seronok sgt sydney tu yer...dlm mimpi pun sampai jadilah

intan said...

oooo yer ke, sy igtkan seluruh australia aussie nih friendly sbb kt perth mmg mcm adelaide, xtahu pulak kat sydney mcm tu,biasa la adat manusia.Tp kat sini ada juga yg resis(btl ke aku eja nih) selalunya ble nampak masa kat kaunter la, byk member ckp diaorg xtegur kalau asian, tp sy xpenah kena lg.

Intan Rosnitta said...

Salam Suzi,

Seronok tgk pic & baca citer Suzi.

Salam Maal Hijrah 1430 & Salam Tahun Baru 2009 buat Suzi & fmly.

Moga bahagia selalu!

:)

QiStinA's said...

salam suzi.. baca cerita n tgk gmbr sydney suzi nie teringat masa gi sydney dulu... dah lama sungguh... masa tu allyssa pun belum ade... mmg bestkan.. cantik sungguh scenery kat Harbour Bridge tu... mcm nak pegi lagi..he..he

kakchik said...

happy new year suzi.
tengok gambar2 suzi ni teringat kat gambar2 abang ngah yang belajar kat sana dulu. tapi just tengok gambar tak sama dgn org yg mengalaminya kan? syukur sungguh kalau kakchik dapat alami pengalaman suzi ni. entah bila lah kakchik ada rezeki nak ke luar negara ni?

bozzobattousai said...

saya memang teringin sgt nak tengok sidney opera house tuh dari dekat...

naz ilyn said...

salam...

seronoknya jejalan kat sana... teringin gak nak pergi tapi tah bila agaknya... dalam mimpi pun jadilah.

p/s: mana tau dapat berbulan madu kali ke dua.. hihihi

Shais said...

seronok dapat bercuti dan tengok tempat orang...sempat tak pergi zoo.

Zureen said...

seronoknye dapat berjalan2 makan angin bersama family,gerenti penat kan?? tapi memang berbaloi..

Lelaki dan Bunga said...

detail sungguh citer perjalanan ni... bagus2... syok aku baca.

selamat berkenalan.

fiezafadilla said...

seronoknya jalan2. agak2 kalau saya g sana, leh tumpang tido ke?
:P

cHeRyNa PiReS said...

bestnye...akak shopping ape? btw...sha suke kad akak...happy new year! thanks...:D

Let's dine out said...

seronok dapat bercuti yer..selamat tahun baru 1430h n 2009

azreen said...

bestkan pi sydney....nak2 opera house tu...cantikkan...

Suzi said...

salam...
cik min...
nanti senang saya buat tag tu...

srisufi...
bila nak post?..akak ok je suka gak nak baca hihihi...

intan..
dulu saya sama mcm u...ingat semua org Aussie ni peramah n friendly...

kak chik...
insyaAllah kalau ada rezeki tak ke mana...saya dulu pun tak terfikir pun blh sampai sini...doa byk2...

intan rosnitta...
samalah utk intan n famili juga ye...

moi...
datanglah lagi lepas tu singgah Adelaide hihihi....

Suzi said...

bozzo...
insyaAllah nanti sampailah kat Sydney tu...

naz...
oklah tu honeymoon kali ke2...yg akak ni blm honeymoon lagi ni...huhuhu...

shais...
pergi...nanti n3 seterusnya hihihi....

zureen...
penat tu memanglah..yg penting diaorg seronok...

lelaki n bunga...
selamat berkenalan...

fiza...
boleh apa salahnya...


sha...
akak tak shopping pun...hihihi...

nas...
samalah utk u n famili ye...

azreen...
utk jln2 sydney memang best tapi kalau nak duk sana...tak sesuai dgn jiwa kot...hihihi

azza_irah said...

kenangan indah yg terlakar pasti abadi di hati..semua tu pasti kan kekal dlm ingtn bila suzi dah kembali k malaysia nnti..

Suzi said...

azza...
itu yg tak dibeli tu....