Wednesday, January 28, 2009

Apple Puff

Sekarang mood mencuba resepi baru mcm kurang je...mungkin dlm kepala ni duk fikir pasal rumah...buka pc pun mesti nak cari rumah dulu...harap2 cepatlah dapat rumah. Cuaca hari ni mcm semalam panas sangat2...


Apple puff tu pakai resepi inti dr ARE, resepi inti apple pie dia..thanks ARE.

Bahan-bahan:

Frozen puff pastry
kuning telur -sapuan

Bahan Inti (ambill resepi dr ARE..inti apple pie dia)

4 biji epal hijau [potong dadu] - saya parut kasar
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh

Cara masak inti:
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.

Cara:

Puff pastry tu saya potong 4. Ambil satu bahagian, letak inti dan lipat atau gulung. Tekan rapat bghian tepi kiri dan kanan pastry. Sapu permukaan dengan kuning telur dan bakar dlm oven pada suhu 180C sehingga kekuningan.

7 comments:

ain said...

nampak sedap lah suzi..nak try gak le tp akak nak ganti filling boleh kan..?? mood hari ni pun mcm nak buat pastry. Mudah2an rajin le.

p/s...semoga suzi dpt umah cpt ye.

are said...

wahh..suzi pun buat apple pie erk,
sedapkan...lg senang buat dgn p.pastry.

Tie said...

Ha ha...kak tie tengah dok fikir2 nak buat apa dengan puff pastri dlm freezer tu... nak tunggu seru dulu...he he..

Shais said...

sedap...
saya tak rajin membuat, bila tengok apple puff nie...jap lagi pi beli la:)

azza_irah said...

hehe..pk psl umah mood memasak pun kurang ek..
moga suzi jmpa umah yg selesa dan memudahkan segala urusan seharian dan persekolahan anak2..

azreen said...

smga cepat bertemu ngan rmh yg sesuai yea suzi....sedap nyee...

Suzi said...

salam...

are...
tulah bila dah malas...hihi...puff pastry blh jadi penyealamat hihihi...

kak ain...
alah filling blh apa2 je ikut selera...
tq doa akak tu...amin...

kak tie..
moga seru yg ditunggu tu kunjung tiba nanti hihihi...

shais...
ni yg jeles ni...bila takde mood nak masak ni mesti teringat sgt nak balik huhuhu...

azza n azreen...
tq...amin...