Resepi sedap dan rangup ni ambil dr dapur UMMI. Resepi asal dari HaSue@MyR . Thanks coz berkongsi resepi...saya copy-paste je Kak UMMI ye...
Bahan:-
8 keping roti (buang kulit tepinya) - saya tak buang pun...
serikaya secukupnya - guna jem strawberry je...
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
2 cm (1 sudu besar) marjerin
1 sudu kecil garam
sedikit gula (supaya gorengan sedikit berkilat)
sedikit pewarna kuning
Cara Memasak:-
- Di dalam bekas satukan tepung bersama marjerin, garam dan gula. Bancuh dengan air dan kacau dengan whisk, masukkan pewarna kuning, gaul rata dan ketepikan.
- Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong kepada 4 bahagian.
- Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng.
- Celupkan roti tadi ke dalam adunan teung dan goreng sehingga keperangan. Balik-balikkan selalu (kalau lagi garing, lebih rangup dan sedap!)
5 comments:
wah kali pertama dpat resepi yg sesuai ngn kehidupan kite org kat cni..barang2 semua ade kat cni...nak test buat le...huhuhuhu.mekasih kat suzi
salam...
selalunya sy roti di sapukan dengan sadin seperti yang kita selalu buat sanwich sadin dan digoreng... tapi yang ni disapukan dengan kaya atau jem merupakan suatu kelainan
p/s: mesti cuba jangan tidak... yummmi
simple dan sedap ek suzi....hehehe
Macam ilyn...biasa kak tie guna sardin... Tak kiralah...janji sedap!!
ateh..
selamat mencuba...moga berjaya...hihihi
naz ilyn n kak ite...
pasal kelainan tulah kena cuba hihihi...
azreen...
ya betul tu!
Post a Comment