Thursday, January 22, 2009

Membuat pilihan....

Ni entry my hubby hari ni....
  1. Semalam gua meeting dengan supervisor. Meeting yang kritikal sebabnya sebelum ni kami dok prepare nak tulis untuk techical journal. Bahannya nampak macam untuk dua technical papers tapi tak decide lagi sebab masih dalam rangka. So the last week, gua prepare la dua paper tu. Satu sempat siap jadi draft lagi satu sempat jadi detailed structures. Lepas meeting sejam setengah dengan dua supervisors gua, depa decide boleh jadi 2 papers. Yeaaa... Satu tu definitely akan dihantar ke Journal of Constructional Steel Research. Ahhh... sudah...! yang pertama, supervisors gua kata ada lagi 3 journal papers kena prepare sampai gua habis nanti (Dec 2009 insyaAllah). Nampak memang best la, dapat produce banyak technical papers tapi preparation, Ya Allah!
  2. Ahhh... sudah...! yang kedua, mak mertua gua tak berapa sihat kat kampung. Orang belah wife gua dok tanya bila nak balik, bila nak balik... huhuhu...
  3. Ahhh... sudah...! yang ketiga, petang semalam gua dapat telepon dari tuan rumah. Beliau kata rumah nak kena roboh sebab nak bina rumah baru. So dia bagi masa 2 bulan untuk clear the house. (Sebenarnya tuan rumah gua ni baik, tapi maybe cara gua tulis ni nampak macam brutal... tapi sebenarnya tidak - so maafkan gua)
Gua mesorat dengan wife gua diatas ujian-ujian yang dihantar kepada kami ini. Dan kami pun more or less dah buat initial decision. Tapi kami akan bagi cooling off period untuk pikir dalam-dalam sebelum be firm on that decision... Doakan kami.




Itu sedikit gambaran keadaan kami sekarang...sedang pening membuat pilihan. Pilih yg itu...yg ini kena korbankan...Segalanya berlaku semalam Antara yg sedang kami fikir2kan...

1. Cari rumah biasanya kontrak setahun sedangkan kami nak duk hanya sampai bln 12(tak sampai 1 thn) so, bayaran muka( biasanya 1-1 1/2bln sewa) lesap mcm tu je...biasanya sewa sekarang AUD 1000 sebulan.

2. Cari rumah yg kontraknya 6 bulan je...payah nak jumpa ni...dan balik dalam bulan 8 atau 9. kalau hubby tak siap dia stay sorang2 kat sini(3-4 bln je)

3. Minta belas kasihan tuan rumah utk duk rumah ni sampai blh 4...dah cuti sekolah...dan saya n anak2 balik m'sia dulu. Hubby stay sampai habis study....


utk pilihan 2 dan 3...baiknya bila saya balik awal, boleh jaga mak yg tak berapa sihat tu dan hubby blh tumpu sepenuhnya pada study( tapi blh jadi sebaliknya kata my hubby hihihi)...tapi duk jauh dari hubby satu mujahadah besar bagi saya dan anak2... entahlah...tapi itulah 2 pilihan utama kami sekarang....
kalau kawan2 kat tempat saya macamana ek??...

25 comments:

azreen said...

kita mmg kene berkorban sikit suzi...dan menerima segala yg datang sebagai satu dugaan.....kalo saya lebih prefer pilihan yg ke 3 tu....kadang2 kita perlu berdikari dan jadikkan anak2 sebagai penguat semangat....setiap yg terjadi tentu ade hikmah disebaliknya....

Zureen said...

Zureen doakan agar kak suzi dpt penyelesaian yg terbaik..

bozzobattousai said...

memang elok dibawak berbincang perkar2 can gini...he he he...layak ke saya nak nasihatkan akak nih?

hana said...

hohohooo...susyahnyerr! kalau hana pon mau pining pale nk pikir! moga suzi n hb dpt buat keputusan yg sebaiknyer!

naz ilyn said...

salam...

hanya kata-kata semangat yang mampu diberikan...

kadangkala Allah hilangkan sekejap matahari
kemudian Dia datangkan pula guruh dan petir
puas kita menangis mencari di mana matahari
rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi

p/s: orang tua adalah segala-galanya... pengorbanan kita tak seberapa jika dibandingkan jasa2nya
dan kepercayaan tunjang utama.

kakchik said...

Assalamualaikum suzi.

Dalam dilema rupanya. KakChik doakan semoga Allah permudahkan urusan hidup suzi sekeluarga. Buatlah solat istikharah sambut mohon petunjuk dari-Nya. Insya-Allah akan jumpa penyelesaiannya nanti.

Mak suzi sakit ya. Satu ujian buat kita anak-anak. Sebelum balik ni boleh perbanyakkan doa untuk beliau. Semoga suzi tenang dlm keadaan ni.

UmmuSarah said...

Salam Suzi,

Dlm hidup pastinya akan dtg ujian. Semoga Suzi & Sam tabah dan dapat buat pilihan yg terbaik. Betul kata KakChik, hanya Allah yg tahu mana yg terbaik buat kita. Buatlah solat istikharah, moga2 Allah beri bimbingan. Klau tak dpt dlm mimpi pun, InsyaAllah, Allah akan beri melalui gerak hati.

Kami doakan semoga semuanya selesai dgn baik. Insya Allah. AMin.

intan said...

Susah gak nk buat pilihan yer. Byk rintangannya jarak jauh nih, kalau jauh dlm Msia xpe ble lg naik keta ini sampai kena naik flight byk kosnya. For sure kalau suzi balik bersama anak2 dulu, hb ttp akan menyusul wpn belum siap sepenuhnya mesti dia rindukan keluarga baiklah kalau tingal bersama tp sewa umh pulak. Kalau nk balik melawat Msia satu family mahal jgk. Tp kalau hanya salah sorang yg balik either suzi or hb bersama isa(rsnya family kat Msia belom tgk dia lg kn) pn ok jgk xdelah mhl sgt. Then carilah rumah yg ble kontrak 6bln (kalau dpt lg bagus), lps 6 tu kalau suzi nk balik dgn ank2 pn no hal xdela lama sgt nk tunggu disembe tu,hehee....pendapat sy shj, sesungguhnya yg baik itu dr Allah, dn sebaliknya itu kelemahan manusia sendiri.

Shais said...

Allah bagi ujian mudah-mudah ada kebahagian dan keberkatan buat suzi sekeluarga.

seperti kata-kata nasihat teman-teman yg lain banyakkan berdoa, solat istikharah semoga mendapat petunjukkan dari Allah.

suzi..banyakkan bersabar, tenangkan hati. insyaallah dimudahkan segalanya.

Sara Russly said...

Alahai ciannya akak & family. kalo sara pun xtaula..berbelah bg antara suami n mak di m'sia. Kak suzi n abg syam watla solat istikharah byk2 ek, kesian mak kat kg, tp kesian gak tgl hubby kat sini sorang2 kan.Ape2 keputusan u all moga Allah permudahkan segala urusan..

ain said...

Akak doakan semoga suzi dan suami mendapat jalan penyelesaian yg terbaik. Semoga Allah permudahkan segala2nya. Untuk ibu suzi juga akak doakan semoga tiada apa yg serius. Yang pasti, suzi byk bertenang dan bersabar ok.

Mummy HS said...

salam suzi,susah juga ye.. nak bg pendapat pun tak betul2 dpt memahami situasi..apapun insyaAllah moga dapat kekuatan dan pilihan yg terbaik. semua pun ujian dari Allah..

ateh... said...

bg ateh baik amik yg ke-3 tu..mungkin boleh kot mcm bnyk baik je kat situ..ala laki akk tu..kene la sabo2 ckit.nak berjaya kene mcm tu la..wah klu ateh kene mcm tu nnt mcm mane hek..hihihihi

QiStinA's said...

salam suzi... susah jugakkan nak buat decision... nak jauh dr hubby pun susah juga... saya dah rase masa hubby kat dubai n saya masih di msia.. serik rase.. tapi tak pe suzi... bincang n solat istikharah... insyaAllah diberi petunjuk....

mamasya said...

Salam Suzi...

Sukar juga nak buat keputusan bila berada dlm dilema...ni satu ujian dr Allah..byk2 bersabar ya Suzi sementara mencari jln terbaik.
Pilihan ke 2 atau ke 3 tu rasanya baik juga dipertimbangkan..Semoga Suzi dan suami dpt penyelesaian yg terbaik. .
Jua semoga mak Suzi cepat semboh.

Sasha said...

nampaknya memang pilihan yg Suzi pilih tu yg paling selamat dan kurang risiko... tp terpaksalah berkorban berjauhan dr suami tercinta... harap2 akan ada jln keluar utk Suzi dr dilema ini... mcm kakchik cakap buat ler solat istikharah... mungkin dpt petunjuk dariNya... InsyaAllah..

mawar merah said...

semoga akak diberi petunjuk oleh yg maha esa...memang susah untuk membuat pilihan...tapi,bersabarlah dalam menghadapi dugaan ini.

halen said...

ermmm.. klu bab pilih memilih dan berkorban la yg paling susah klu kiter dh berkeluarga ni. tp apa2 pun setiap masalah tu pasti ada jln penyelesaian. sy nk bg pendapat pun xx reti sebab klu ckp mmg senang tp yg menghadapi tu je tau mcmana susah kan.

i wish u gud luck semoga dpt penyelesaian.. tenang2 pikiran pikir pelan2 jer.

Intan Rosnitta said...

Salam Suzi,

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Yang no. 1, kena berkorban duit, Yang no. 2 nmpk ok tapi susah pulak nak jumpa. Yang no. 3 kena berpisah dlm masa yg lama dgn hb, anak2 pun berpisah dgn ayah diaorg...

Intan doakan Suzi & hb dpt buat keputusan yg terbaik. Sabar byk2 & mohon pentujuk dariNya.

Dan moga mak Suzi cepat sembuh. InsyaAllah.

:)

BurungBelatuk said...

doa istiqarah jer la...Tuhan tu maha mengetahui...insylh dapat petunjuk....all d best ya...

Mummy HS said...

salam suzi, nanti ada kawan hana nak tanya2 pasal adelaide. yang nak pi sana hjg bln ni.saje nak inform dulu. blh bg email ke ym?

Suzi said...

terima kasih buat kalian semua...
hana, ni my email: suzilawati@ymail.com

fa10 said...

salam suzi..
klu saya...kena pilih no 1 kot sbb saya pernah tinggalkan suami dan balik Malaysia...dia langsung x leh tumpu perhatian pada pengajiannya...hari2 nangis ingatkan anak bini...pilih la kptsn yg sesuai bg keluarga Suzi

GreenJade said...

salam suzi,
ferrghh fenin gak nk wat decision nih

no.1 & 2 -less risk but hv 2 put more efforts to get a new hse

no.3- hv 2 discuss wit hubby wether he can stand alone..wl be lonely lak tuh..sanggup ke dia?

but 4me..no doubts to choose no.3..lg pon dia x lama kat sane..sumtime we need 2 sacrife 4 future better benefits..rite?

**xceli me 2 like Suzi case..i've choose no.3 & now my hubby still in oversea..perit but syukur Allah byk bg ktenangn & kekuatan utk lbh 'tabah' dlm sagala ujian.. :)

**skadar pndgn cik GreenJade@Tinie :)

azza_irah said...

salam suzi..
moga dipermudahkan dan ditunjuk jalan utk melancarkan segala urusan. diuji pada yg layak diuji..moga semakin tabah..