Wednesday, January 7, 2009

Goolwa Beach n Granite Island ( Victor Habour)

28/12/2008(seminggu selepas balik dari cuti2) kami berkesempatan ikut satu program menangkap cockle kat Goolwa beach bersama beberapa famili yg lain. Pada awalnya ada 'acara' petik buah...tu yg membuatkan kami teruja nak ikut tapi dibatalkan pulak...


Tempat parking hampir penuh...summerlah katakan...

Nilah pantai kat sini...mana ada pokok mcm kat M'sia..nampak mcm panas je tapi airnya sejuuuuk...


Nilah benda yg nak dikutipnya...kena korek2 pasir...kami tak join pun sekadar memerhati je...layan anak2 yg asyik mandi kat pantai tu....lagilah dah ada kawan2 dia....tak ingat nak balik. Tapi bila naik semua mengigil kesejukkan.


Kami tak lama kat sini sbb hari tu angin cukup kuat...sejuk sangat jadinya. Angin kuat tu juga membuatkan pasir terangkat...masuk mata....Kami semua ambil keputusan pergi ke tempat Abg Zai n famili serta beberapa famili yg lain yg tengah memancing tak jauh dr situ....

diaorg memancing kat sini...muara sungai Murray....byk juga dpt ikan...


sebahagiannya menjadi santapan utk kami t/hari tu...sedap maklumlah ikan segar. Kami lunch(masing2 ada bawa bekal) dan sembahyang Jamak/qasar kat sini.... Selepas tu my famili bersama famili Najwa n famili Sara singgah ke Granite Island, Victor Habour...ambil peluang lagi pun dah dekat....


Untuk sampai ke Granite Island dr Victor Habour kena melalui causeway ni...berjalan atau naik tram yg ditarik oleh kuda mcm gambar kat bawah tu. ..kena bayarlah... Kami semua jalan kaki aje....hujan gerimis dan angin kuat menyebabkan suasana lagi sejuuuk....


kuat kuda ni ye...tarik tram tu...ramai gak org kat atas tram tu...huhuhu..


4 sekawan...Yaya, Iman, Ismail dan Udin..diaorg ni sentiasa kat depan...seronok je....Yg kesian Sumaiyyah coz takde kawan...dia sorang je girl...



nilah daya tarikan Granite Island selain dari permandangan yg memang cantik...little peguin @ fairy peguin
nilah sekor yg kami jumpa hihihi...


nak tengok permandangan cantik kenalah naik tangga ni....huhuhu...tapi memang berbaloi. Cantiknya...Allah hu Akbar....


salah satu permandangan ombak yg sempat diambil...


lagi permandangan dari atas tu...
posing sana sini...lamalah juga sbb setiap penjuru tempat tu memang cantik....kat atas tu ada rumput tinggi yg kering...bila posing kat situ rasa mcm dlm cerita cinta antara benua lak hihihi....

6 comments:

kakchik said...

bestnya... especially part memancing dan makan ikan bakar yang segar tu... huhuhu...rasanya nak tumpang sekaki je

halen said...

cantik la pemandangan kt australia ni tenang jer.. :)

ain said...

damai je hati kalau gi tempat2 canbtik ni ekh.

azreen said...

wah syoknye pi jejalan kan....cantik tul tempat tuh....

Sasha said...

ada penguin kat situ?? apsal suzi x bela bawak balik?... hihihi... best ler dpt gi pantai yg berangin mcm ni... 1 hari suntuk duduk2 pun x pe...dpt menenangkan mind & body...

Suzi said...

kak chik..
ikan tu memang sedap...masih terasa ni...yummm

halen..
kalau kat adelaide ni memang tenang....walau kat city...suka suasana kat sini...

kak ain...
tulah..menyedut udara nyaman...permandangan indah mmmmm...

azreen...
sejak cuti sekolah ni asyik jln2 je..dah nak balik katakan...hihihi...

sasha...
kalau pi berdua je syoklah duk sehari suntuk...ni ada anak2 jenuh nak layan huhuhu..