Thursday, January 15, 2009

KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA

Hahahaha...nilah hasilnya bila org tak pandai hias kek, menghias kek. Saya buat utk b'day my hubby semalam...tapi takpelah...janji isinya sedap ye tak(sedapkan hati...). Tak raikan beria pun...cuma buat kek ni dan masak nasi karot bersama ayam bakar mayonis dan kentang goreng. Jemput najwa n famili yg kebetulan dah nak balik m'sia sabtu ni...tak teringat ambil gambar pun masa mkn2...hihihi...asyik berborak je..
Kek coklat lembab tu ambil resepi kat dapur Kak Rinnchan...saya copy -paste je...terima kasih Kak Rinn berkongsi resepi ni...


Sumber : Indon2.com

Bahan-bahan :
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cawan gula castor
  • 2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.

Topping:

  • 250 gm cooking chocolate
  • 3 sudu besar susu cair
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar margerin atau butter.

Cara-cara:

1. Larutkan susu pekat ke dalam susu cair.
2. Masukkan cooking chocolate dan cairkan menggunakan double boiler.
3. Apabila chocolate menjadi cair, masukkan margerin atau mentega dan kacau hingga sebati.
4. Tuang di atas kek yang telah sejuk dan ratakan.

21 comments:

Tie said...

Wah....buat birthday kek utk hubby, ekk...

Mesti dia bangga tu.... wife dia begitu rajin ni..

Esok2 balik malaysia tentu boleh niaga punya...hi hi...

Shais said...

kek coklat ni bukan setakat anak-anak aje yg suka, orang tua pun sama naik...hihihi.

pandai juga suzi menghias kalo saya tak tahu jadi apa...

happy belated birthday buat abang ben...untung dapat kek dari air tangan isteri.

ain said...

tak cantik tak pe...yg penting kesungguhan nak buat utk suami tu. Betul tak..???

kalau suruh akak hias kek..rasa2nye lg teruk lg suzi kot..hihi

Sasha said...

Happy Birthday utk Abg Ben... beruntung dia dpt isteri yg rajin mcm Suzi...
kira orait le hiasan tu... usaha tu ada...

cHeRyNa PiReS said...

sha takut nak kawen la macam nieh kak suzi...agak2 boleh tak sha jadi standard macam kak suzi, buat kek...kaco telur pon fail:D

azreen said...

happy birthday to ur husb ek...smga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.....aminnnnn

UmmuSarah said...

Salam Suzi...Wah, best ler tu isteri tercinta dah buatkan kek...iya tak?
Bila nak pos kueh2 dan kek ke sini? Hehehe...Bila Suzi nak balik? Nadia kata dia tak sabar nak dtg rumah Suzi, mesti dpt makan sedap2.

Happy Belated B-day to Sam. Semoga panjang umur, murah rezki dan Allah kekalkan dlm usaha atas iman.

mutakalim said...

Assalamualaikum.. wah nampak sedap.. tp ngape kak suzi tak buat btk gitar.. mesti abg ben suka nye.. he he..camne pun saya pasti kek ni sedap sehingga menjilat jari.. insya Allah.. yg buat sdp Allah..kan?

QiStinA's said...

sedapnye choc cake... nampak pun moist sgt... ok lah tu suzi... ade deco gak... hepi b'day to yr husb..

Suzi said...

salam...

kak tie...
alah kek bodoh2 je...tu yg termampu hihihi...

shais...
saya memang tak tahu nak hias2 ni...nak kena belajar balik nanti... thankz utk wishes tu..


kak ain...
yap betul tu hihihi...rasanya kalau kat m'sia say abeli je hihihi..

sasha...
hihihi...blh dipertingkatkan..kan?

sha...
jgn mcm tu...akak dulu pun 0 bab masak ni...apa lagi buat2 kek ni...blh pelan2 belajar...akak pun masin belajar ni...

azreen...
tq...

kak nurul...
ikut kontrak blh 7 ni tapi abg nak minta tambah sampai hujung thn...so tak tahulah lagi...
dah besar nadia n sarah kan??
terima kasih doa dan wish tu...

izat...
betul tu yg buat sedap tu Allah...kena yakin tu...
nanti kalau buat bentuk gitar kek tu sayang pulak nak makan hihihi...
izat, singgahlah blog UMMU SARAH(kat atas tu...) byk pengalaman dlm usaha agama, :)

moi...
terima kasih...dah buat yg terbaik ye tak...

ateh... said...

ni yg nak cari bini boleh buat kek ni..tak payah na beli2 dah..tunggu je kat umah.doakan dpt bini mcm tu..ihihihi

princessharyati said...

mai nak berkenalan kita nak ambil link ni ..salam kenai ..

Keyword said...

Submit your Blog to our Newest PR 3 Web Directory for Bloggers. Visit KeywordDir.info

fa10 said...

hebat la suzi masak, semuanya nmpk sedap...happy bithday to your hubby

kakchik said...

Kalau kakchik jadi suami, kalau aje ya, tentu kakchik gembira ada isteri buatkan kek khas untuk raikan b'day kita. Tak kisah dah kek tu lawa ke tidak sebab suami ni selalunya melihat kepada usaha tu dan sudah tentulah rasanya. Kakchik yakin kek tu sedap... bertambahlah kasih-sayang anda berdua... insya-Allah

Suzi said...

salam...

ateh...
kalau semua lelaki mcm ateh, nampaknya org mcm akak tak kahwinlah...dulu2 mana akak tahu buat kek hihihi...
insyaAllah dptlah ateh jumpa wanita idaman tu...

princessharyati...
terima kasih singgah sini...saya pun add ur link...

fa10...
mana sebatnya...biasa2 je..
tq ...

Suzi said...

fa10...sebat=hebat

keyword...
thanks...

ela said...

suziiiii..kalau ela sah cantik sgt dah tu.....rajinnya suzi deco2..

Mummy HS said...

suzi.. dah cantik pun, nak compare dgn org yg tak tahu buat pun hiasan2 tu..hehe..

owh.. sajer je la tanya, sbb adik girl hana sorang kat UTP tu thn 2- mechanical.ikut jejak ayah.ada sorang kawan ayah rasanya civil gak. Prof Dr Ibrahim, tak salah dekan kut.

t'ingin nak pi sana.. tp dah lama gak suami tak dpt ke adelaide. kebelakangan ni kerap ke sydney dan brisbane pulak. mana tau next time ada rezeki kan

naz ilyn said...

salam...

eh.. buat sendiri kek untuk cik abang... suami saya selalu kata bila harijadi dia sy belikan kek dia teringin nak rasa kek yang sy buat..

Suzi said...

salam...
ela...cantiklah bagi org yg tak reti hias kek yek? hihihi...

hana...
kalau dtg sini blh singgah rumah ye hihihi...

naz...
nanti trylah buat pasti hubby bangga walau tak secantik mana tapi kita usaha terbaik utk dia hihihi...