Tuesday, March 31, 2009

Lunch n dinner semalam (30/3)

Daging Teriyaki
Antara lauk lunch semalam. Masak mcm masak Chicken Teriyaki resepi Kak Rinn...blh klik SINI utk resepi.




Kue Teow Ladna
Ni pulak utk dinner. Resepi dr minami133@myresipi.com tapi letak apa yg ada kat peti ais kat rumah ni je...TQ berkongsi resepi. Saya copy-paste resepi asal...



Bahan-bahan ( 2 org )

  • kueh teow
  • 3 ulas bawang putih dicincang kecil2
  • 2 sudu minyak
  • 2 sudu sos tiram
  • sekeping dada ayam
  • lobak merah
  • kobis bunga
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • cili padi
  • kobis
  • air
  • garam dan secubit ajinomoto

Cara-cara

  1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg dipotong kecil2.
  2. Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
  3. masukkan lobak merah terlebih dahulu.
  4. bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
  5. Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.

16 comments:

Tie said...

Wah...kak tie suka kuey teow ladna. Tak pernah buat. Biasa makan kat kedai je, he he..

ain said...

akak pun suka kuey teow ladna ni. Lg2 klu mee hoon. Pun mcm kak tie, mkn kat kedai je.hihi

p/s...nmpak daging su, teringat dg yg akak beli kat psr mlm semlm x masuk freezer..rosak le.huhu

Maza's said...

Salam.... ermmm sedap ke daging teriyaki tu ek? x penah mkn..huhu

Suzi said...

kak tie n kak ain,
saya pun suka...emia mee berkuah saya suka sebenarnya. saya pun beli gak kalau kat m'sia hihihi...

maza's,
sedap...famili akak suka.kenalah dgn selera kami.

[-suziey-] said...

alamak sedapnye dagin teriyaki tu..sy mg pencinta dageng:D
kalu sy buat kuetiow ladna tu msti lbih2 sket taruk ball2..ekekek:p
pndainya kak suzi mask..besttttt

kakchik said...

salam suzi,
kakchik belum pernah cuba dua-dua resepi tu. kalau mee ladna tu selalu jugak makan kat restoran, nak buat belum ada kerajinan, hehehe.

SRISUFI said...

Sala kakak,

nanti sri akan jengah lama2 tau kt blog akak utk merompak resepi2 di sini. hehehe.

Sasha said...

daging & noodles kegemaranku... byk2kan ler resipi2 mcm ni.... hehe... thanx Suzi...

ima said...

nampaknya nak kena cuba ni...lagi pun abe dan anak2 suka sgt dgn mee2 berkuah ni....

Diana said...

Salam Susi, first time D berkunjung ke blog Susi... banyak menu2 yang menarik... D minta izin link your blog... thanks

naz ilyn said...

kuey teow ladna belum pernah cuba... sebenarnya tak berapa suka makan kuey teow ni... tapi suami dan anak-anak suka... selalunya beli jer.

Shais said...

dua-dua saya suka....saya kena cuba.

azreen said...

bile time demam2 ni kalo dapat kueh teow ladna ni mesti bestkan.... :-)

Suzi said...

suziey...
wah hantu daging ke?...blh duk Aussie sini daging murah n sedap hahahaha

kak chik...
saya ni sbb terpaksa rajin hihihi...tapi bukan susah pun...blh try kak chik...

ima,
kalau abe dah suka apa lagi try
le hihihi...

naz...
blh wat kuah ladna tu lepas tu mkn ikut mee kegemaran masing2...

diana,
silakan...saya pun dah add ur link...

shais,
cubalah tak susah pun..:)

azreen,
betul tu....moga cepat sembuh

Suzi said...

sufi,
silalah rompak hihihi...

sasha,
insyaAllah...sama2 kita kongsi...

GreenJade said...

perghh..harus ku coba ini hoh..ngeee :D

kalu dekat2 nih mau ari2 melekat kt umah suzi..bwk pinggan kosong skali hahahaha