Thursday, March 19, 2009

Special Spuds...spud lagi....


Lepas solat maghrib mlm tadi my hubby cakap dia nak mkn potato lagi...tak kisahlah masak apa pun...mmmm....Padahal dah dinner dah...mentang2lah kat rumah ni byk potato sbb hari tu beli 99 cen utk 5 kg...
Godek2 jap cari jumpa resepi ni...alah mcm masak biasa je pun...Special Spuds namanya...ambil resepi all recipe ...copy-paste je...tq. Saya main agak2 je...buat 2 ketul...jap je licin sampai saya pun tak sempat makan...bertuah sungguh hubbyku itu...dia ingat saya dah simpankan utk saya. Anak2 pun tak merasa sbb dah tido...


INGREDIENTS

  • 910 g potatoes, cubed
  • 7 g dried minced onion
  • 1 g dried parsley
  • 4 g garlic powder
  • 4 g seasoned salt
  • 0.5 g fresh-ground black pepper
  • 40 ml olive oil


DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
  2. Place the potatoes, minced onion, parsley, garlic powder, seasoned salt, pepper, and olive oil in a large bowl; toss together until potatoes are evenly coated. Spread potatoes in an even layer on a baking sheet lined with aluminum foil.
  3. Bake for 20 minutes in the preheated oven; flip the potatoes and continue to bake until tender, 20 to 25 minutes.




*baru saya tahu yg spud tu nickname utk small potato...ingatkan nama masakan hihihihi


17 comments:

Mak Su said...

oohhh.. itu kentang kenit ler tu?

Sasha said...

belajar benda baru dari Suzi... spud.. nama x glamer tp nmpk sedap2 masakn yg suzi buat ni...

mommykimi said...

huhuhu leh cuba ni suzi.. anak saya suka kentang...

[-suziey-] said...

wakakakaka..sy pn baru tau..ekekek:D

mamasya said...

Salam Suzi..

Semlm dah singgah dapur Suzi...jamu mata...tak sempat tinggal komen, anak dah guna PC.
Murahnya potato kat sana...beli 5 kg macam2 boleh masak ni. Chicken & mushroom spud pies kat bawah tu nampak sedaplah.kat rumah anak yg bongsu paling suka kentang.

akakerin said...

suami k.erin lepas balik keja...hidanglah apa pun mesti habis.tapi seronoklah kalau tengok suami kita enjoy apa yg kita masak!

AZIMAH said...

salam kak..
ni fes time sy dgr psl spud tu.. hehe..
btw, sy ni pon peminat setia potato.. sedap je nmpk akak masak.. hehe.. kna try nih.. nyum2 =)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

nasib baik gak sempat amik gamba ek?

azreen said...

alahai siannye suzi tak dpt rasa....takpe esok bleh buat lg....heheheheeh

cikgu dila said...

ooo...spud tu kentang kecik eh...hihi kite pn igt spud tu nama masakan..huhu

fa10 said...

ramai rupanya yg x tahu apa itu spud...samalah ngan akak..kena cuba ni...akak nak bg tag kat suzi ni..tgk kat blog yer esok2 ker

Sasha said...

kalau guna kentang lain sama gak ke rasa dia?...

ain said...

ooooo....baby potato ke..??anak akak suka tu. boleh le try recipee ni.

kakchik said...

salam suzi.
kalau org dah rajin, malam2 pun bila suami nak, boleh je sediakan. nampak sedap la. kakchik nak cuba lah nanti, nampak ada baby potato kat hypermarket.

nor said...

salam suzi..rajin suzi..mlm2 pun nak masak lagi..saya bila mlm aje..letak kepala kat bantal...layannn...zzzzz

Suzi said...

mak su..,
yelah kot hihihi

sasha,
jgn puji dulu...kena rasa dulu hihihi

syarina/mommykimi,
samalah dgn isa...suka sgt kentang...trylah...

suziey,
hihihi...

mamasya,
saya pun kadang mcm tu, pergi blog kawan tak sempat nak komen anak2 dah buat hal ..nak itu...nak ini...hihihi

aziemah,
tq singgah sini...akak masak biasa2 je. akak pun abru tahu pasal spud tu hihihi

akakerin,
tulah...terasa dihargai apa yg kita masak..kan?

Suzi said...

S]itie [B]Um [B]Um,

memang ambil gambar dulu sebelum hidang hihihi...

azreen,

hihihi...alah azreen selalu jadi mcm ni...kadang dah nak habis baru dia tanya nak ke tak nak ...


cikgu dila,

samalah kita...hihihi

fa10,

hihi sama2lah kita belajar ...nanti pergi tengok tag tu...

Sasha,
saya hentam je guna kentang apa2 pun hihihi...apa yg ada kat rumah je...


Kak ain,

Trylah senag je...

kakchik,
saya bukannya rajin sgt tapi tak tahan rayuan hubby tu...mcm budak2 gak hihihi...


nor,

alah nor...taklah selalu. saya selalu je tertidur bila tidurkan budak2 sbb siang dah penat dan bkn blh tido pun...