Wednesday, March 18, 2009

Semalam....

Ni je masak utk dinner semalam...
roti n sosej...masak sosej je...roti beli... Lunch n sarapan, mee goreng...

Sebabnya rasa tak berapa sihat...mcm nak demam.Tapi Alhamdulillah hari ni dah ok.Sebenarnya saya dah 2 hari start berhentikan menyusu Isa...so bengkak dan sakit sikit rasanya, tu yg buat rasa mcm nak demam kot...
Bukan apa, Isa bila mlm kuat sangat menyusu...dia memang tido kat atas dada saya ...kadang2 kebas rasa badan...angkat je mesti terjaga naik balik kat katil kitaorg dan tidur atas dada saya sambil menetek. Lagi pun lagi beberapa hari dia dah 2 thn.
Hubby cadanglah letak something yg tak sedap...saya letak asam jawa...Alhamdulillah menjadi...mlm tadi bila jaga je dia minta susu botol hihihi...tapi nak tidur susahlah sikit nak lena...nak kena gosok2 dulu badan dia....




Ni pula dinner kemarin...Chicken & mushroom spud pies. My hubbylah minta buat. Dia cakap ada org cakap spud sedap...saya suruhlah dia cari resepi kat internet sebab saya memang tak pernah tengok apa lagi makan spud tu. Cari2...rupanya byk versinya...hubby pilih yg ni...Resepinya dr bbcgoodfood. Saya ubah sikit letak cheese kat atas tu. Hubby dan anak2 suka...

19 comments:

Tirana said...

Suzie..

hari tu pergi pameran buku, jumpa 2 buku resepi on sale.. Satu buku resepi pelbagai jenis roti dan satu lagi pelbagai jenis cheese cake. Cari juga buku resepi lauk pauk..tak ada la pulak. Lepas ni boleh la try buat roti tapi bread maker belum beli. Saya target nak beli mixer yang besar tu yang macam chef wan selalu guna (kenwood) tapi ribu raban jugak harga dia..hehehe..lambat lagi la nak dapat nampaknya.


Jihadi (anak bongsu) berhenti menyusu masa umur dia empat tahun..hehehe..termanja lebih...Dia berhenti sendiri tak payah letak apa2 pun.

ain said...

akak igt lg masa nk berhntikn susu ikram ms dia 3 thn. mula akak ltk asam, dia gi dapur amik kain lap. pas tu akak ltk whicks,pun sama gak, dia lap.pds2 pun dia bantai gak. lama2 tak thn akak gi jumpa bidan, minta tlg pisahkn.baru le jln.hihi

p/s akak pun x pernah dgr atau jumpa spud. sedap..???

kaksma said...

suzi,nak cuba lak buat spud tu.smlam dah try buat mushroom soup sedap.anak akak ulan ulang makan.nnti buat spud ni mesti lg suka.

yginsaf.com said...

sodapnyerrr..

Suzi said...

tirana...
ribu raban tu yg canggih...
saya punya yg biasa je..$80 beli masa sale.
dah ada BM tu nanti blhlah tirana ambil order utk roti lak hihihi..
kalau ikutkan saya kesian je kat Isa tu baru 2 thn kan tapi...ingat tak larat mlm tu...kuatkan semangat juga...alhamdulillah dia pun senang nak berhenti...

kak ain...
Alhamdulillah...bila tanya dia nak tetek tak...dia cakap, no...yak! hihihi

saya pun n hubby pun tak pernah tengok n makan spud...selalu nampak tertuli kat menu2 kedai je. hihihi

kakasma...
cubalah...

Suzi said...

yginsaf.com...

sedaaaaap..
tq sudi singgah sini ye...

[-suziey-] said...

nmpk sedp jek pie tu..bg la resipi..ni kes mls la ni..ekekeke:D

diriku jgk pnh dilanda kemalasan tahap gaban cengginih:p

Shais said...

berselera sungguh tengok menu ni.

suzi...saya stop breastfeeding utk anak kedua semasa umurnya 3tahun lebih, masa tu idlan betul2 dah bersedia utk berhenti bf...saya pun tak mengalami bengkak susu:)

Tie said...

Ha ha ...anak kak tie tu yang sulong umor 1 1/2 tahun henti menyusu badan sebab dia nampak adiknya hisap susu...agaknya rasa geli, terus mintak botol je..

Tapi yang kedua dan bongsu kena bubuh sirap merah dan tampak plaster...seolah2 luka dan sakit. Kalau tak susah gak nak henti..he he..

Kak tie tak pernah makan spud tu...nanti nak godek2 , ek...hi hi..

azreen said...

smga suzi kembali sihat...:-)

tgk spud tu sungguh menyelerakan sungguh......

dina said...

anak saya berhenti menetek umur 2thn 2bln, saya letak serbuk kopi, dia geli tengok. terus berhenti. Kak suzi, saya pun alami bengkak2 dan demam, saya letak kelopak kobis, melegakan.

mommykimi said...

mcm tu ek suzi.. saya sekarang dok pk mcm mana nak ceraikan susu.. hakimi dah 1 thn 7 bulan, tak naklah drastik.. kesian pulak.. last sunday percubaan pertama, saya just ckp kat dia, tak boleh menyusu dgn mommy sbb dah besar, dah pandai cakap dan dah reti naik basikal.. so reaksi dia di luar dugaan.. dia menangis dengan sedihnya.. alahaiii....

halen said...

owhhh ader bengkak lg ke maknanya nk kena bg isap lg la tu. halen pun duk bf lg ni bla nk menyusu jer my doter naik landing atas dada. ingat nk bg berenti jgk tp hubby ckp tunggu smp 2 thn. bln 5 ni ckp la 2 thn. lg sebulan tu adoi laaa hehe..

Suzi said...

suziey...
nak resepi klik jelah kat link bbc tu hihihi....
ni jangkit suzielah ni hihihi...jgn marah gurau je...



shais...
anak2 sebelum ni lagi awal berenti coz mengandung...tak pulak bengkak...mmmm

kak tie...
hihihi mcm2 gelagat anak2 kita kan...
spud tu kentanglah kak tie...kentang kecil...saya pun baru tadi tahu godek2 kat internet...

azreen...
alhamdulillah hari ni dah ok...sakit tu ada gak sikit2 sbb blm hilang bengkaknya...

Suzi said...

dina...
ye ke..nanti blh cuba...tq dina...

syarina...
kesian tu memanglah tapi bila fikir pasal mlm2 asyik duk kat dada je...tak larat....

halen...
ye ke?? tapi anak2 sebelum ni lagi cepat tapi tak pulak bengkak....
lagipun ia dah nak 2 thn...

reen said...

klu ank sy,sosej 2 x smpat mkn ngn roti..jnji ad sos&mayonis..licin!!!

QiStinA's said...

hope suzi sihat btul dah ye... nanti leh kuar resepi mengancam lagi..he..he

zureen @ mama said...

Rasa terharu bila dengar cerita kakak2 yg menyusukan anak lama2 ni..Kalau zureen ada baby lagi,berazam nak follow mcm itu juga..

kakchik said...

dari hari tu lagi kakchik nak dtg tgk dekat2 roti sosej dan spud pie tu tapi sibuk dok mengadap buku. la ni dah datang memang tergoda sungguh. kenapalah masakan suzi dlm ni semuanya nampak best ek?