Sunday, March 15, 2009

Tag dari Farah

Here you go moms - a different kind of survey for a change - it’s all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself!Let’s see how much you remember!

Let's flash back!


Disebabkan kandungan pertama keguguran, so...ini kira pengalaman kandungan kedua...tapi pengalaman bersalin yg pertama....



1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
My first pregnancy memang tak plan...terus melekat tapi keguguran dan yg kedua memang plan nak sbb nak hilang sedih...


2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Dah tentulah...


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Suka sangat sebab kandungan pertama gugur...so nak ubat kesedihan...


4. HOW OLD WERE YOU?
25 thn


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
period lambat...buat test..+ve...


6.WHO DID YOU TELL FIRST?
Dah tentulah my hubby.


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Masa scan doktor tanya nak tahu ke boy or girl...kitaorg ckp yes...doktor pun tunjuklah....


8. DUE DATE?
15November 2000


9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
17 Oktober 2000


10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGHT?
2.7KG


11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
rasanya macam takde...


12. WHAT DID YOU CRAVE?
coklat...suka sangat makan coklat dan minum air coklat


13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
takde rasanya...


14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
boy


15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
No.


16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
tak berapa ingat tapi byk sangat ...dekat 20 kg kot..


17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
nope


18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
nope


19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Masa awal kandungan tu saya demam...lepas makan ubat, bleeding. Pergi jumpa balik doktor yg bagi ubat tu dia ckp ubat tu memang blh utk org pregnant. Dia suruh jumpa pakar dan pakar bagi ubat kuatkan rahim. Inject seminggu sekali ...RM 150 satu injection utk beberapa bulan... huhuhu masa tu dahlah hubby tengah buat master dan saya hanya jadi cikgu sandaran je. Ditambah pulak tak boleh buat kerja berat...hubungan suami isteri pun tak blh...hihihi. Tapi alhamdulillah masa dah 6 bulan tu semua ok...Tapi bila dah 8 bulan masa buat check up biasa kat klinik...lebih tiba2 BP naik...terus doktor suruh pergi hospital..masa tu dah pindah Balakong so paling dekat HUKM. BP terus naik, terus masuk labour room utk bersalin...caeserean...so Iman keluar awal sebulan. Iman dah 2 tahun barulah BP normal balik....


20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
HUKM..


21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
tak ingatlah...


22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My hubby


23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Sebab caesarean...hanya doktor2 dan staf2 jelah...hubby tunggu kat luar.


24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C-Section


25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
entahlah...tapi lepas tu memang ambil ubat tahan sakit


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Iman bin Ibrisam


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
8 thn 4 bln




Empat kali bersalin pengalaman yg berlainan...utk anak ke lima...mmmm tunggu dulu...nak pi honeymoon dulu. Dah byk kali asyik tunda je...
Buat Farah harap berpuas hati...


Rasa macam dah ramai yg kena tag ni...saya bagi kat kwn kat Adelaide jelah...so, Sara n Ayu....selamat menjawab hihihi...jgn marah ye...nanti akak belanja makan ...:)

4 comments:

ain said...

tag ni dh mcm temubual kesihatan dah.

reen said...

mcm nk wt fmly plnnng pn ad...x pn dokumentari psl saat2 mlahirkn..he..

Suzi said...

tulah...sekarang ni mcm2 jenis tag ada....

azreen said...

saya fobiala nak bersalin lg...cukupla tiga kot.....huhuhuhu