Ayam teriyaki ni resepi dr FP Kak Rinn...sedap. Masak semalam...makan dgn nasi ayam....yummmm. Resepi ni Kak Rinn ubahsuai dr Japanesefood.com
Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau peha ayam
3 tbsp madu
4 tbsp kicap manis
1 tbsp sugar
3 inci halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
1 tsp garam halus
Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap lebihkurang sejam di dalam petisejuk.
2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.
13 comments:
terliur tengok ayam su. klu tengok resipi mcm biasa akak buat..tp goreng la..pas ni nak panggang pulak lah.
Uiishhh..sedapnya nampak ayam ni..boleh cuba nanti..mudah aje rasanya nak buat tu..
Dalam gambar tu ayam nampak kemerahan tapi tengok dalam resepi tak letak cili. Macam mana boleh jadi merah macam tu..
Nampak mcm sedap jer..buat barbeque pun ok gak ni..
kak ain...
cubalah...
tirana...
memang mudah...hihihi tak taulah kenapa nampak kemerahan tu tapi memang tak letak cili pun...
zureen...
ok gak rasanya...yummmm
suzi, rasanya yg macam ni senang saya nak mencuba sebb panggang je....makan dgn nasi ayam, lain sikit ek:)
Ooo....macam tu rupanya chicken teriyaki tu....bahan2nya biasa kak tie buat...cuma tak bubuh madu...
Boleh cuba ni...
wah blehla cuba nnti....senang je kan...
suzi ni kalau masak mesti buat saya terliur.. ni tgh lapar ni..
sedapnyaaaa!!!ayam tu memang nampak mengiurkan...kalau anak saya tengok mesti nak suruh buatkan ni...
sedap n simple je nak buat..bole buat nih..sesuaiiii utk org yg mls cam i ni :D
suzi...sedapnye ayam tu... nampak nak buat pun mudah kan... boleh cuba nie... berkilat lagi..he..he
nampak sedap nya ayam ni..merah2..aza nak try buat juga lah..sesekali memasak...hehee
Perang2 tu mungkin sebab ada gula..nak cuba la..nampak sedap..
Post a Comment