Monday, March 23, 2009

Carrot cake (kek lobak merah)


My hubby minta buatkan choc.brownie mcm saya buat masa b'day party sabtu tu...dia suka katanya sbb ada walnut tapi choc. masak takde kat rumah...dia pergi kedai beli brg pun lupa beli choc.masak tu. Last2 teringat carrot cake ni...Ambil resepi kat dapur Yatt...betul bak kata Yatt moist sedap!!!!!!!!... tak terkata.
Yatt, terima kasih berkongsi resepi...copy-paste je ye....


Bahan-bahan;


  • 1 cwn (100 gms) pecan/walnut - dibakar & dicincang kasar
  • 2 1/2 cwn (340 gms) carrot mentah - diparut halus
  • 2 cwn (280 gms) tepung serbaguna
  • 1 sudu teh baking soda
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 4 biji telur saiz besar
  • 1 1/2 cwn (300 gms) gula halus ( yat guna 1 cawan jek) - sama dgn yatt guna 1 cwn je
  • 1 cwn (240 ml) minyak sayur (yatt guna minyak jagung)
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji parutan kulit oren sunkist(yatt tambah yang ni) - saya tak letak ni



note: kalau nk kek lebih lembab, buleh bubuh 1/2 cwn nanas dihancurkan (sejat dulu air dia yer) or applesouce ke dlm adunan, tp kene tambah masa time bakar nnti. (yang ni yatt tak letak)



Cara
:


panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan... bakar kacang lebih kurang 8 min pastu sejukkan...then cincang kasar2..ketepikan. kikis kulit carrot & parut halus2...ketepikan. ,dlm mangkuk besar, satukan tepung, serbuk kayu manis, garam, baking soda & baking powder...gaul sebati, ketepikan. amik mixture, pukul telur sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh gula sikit2...pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). pastu tambahkan minyak dlm adunan, pukul lg....tambah vanilla pulak...pukul...last sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna spatula/senduk...masukkan carrot & kacang, gaul skit sume bg rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar...masuk oven selama 45- 1 jam.



21 comments:

Tie said...

Eh....kak tie tak pernah buat carrot cake tu...nanti nak cuba laaa..

Sasha said...

yum!! sedapnya carrot cake... suka makan tp tak rajin nak buat... x susah ke nak buat kek ni?

ain said...

tu hari akak try buat tp kek akak mcm berat, semua raisin n walnut mendap ke bawah. x tau le apa yg x betul.

[-suziey-] said...

sedapnyesuzi carrot cake...i likee...neway..sila amik award yek ;)

azza_irah said...

nampak gebu je carrot cake ni..berselera je utk minum petang kan..

mommykimi said...

suzi.. letak cream cheese lagi besttt.. huhuhu

QiStinA's said...

amboi ..menarik sungguh carrot cake itewwww....

cHeRyNa PiReS said...

ade walnut lagi...mesti sedap nieh!!!

Intan Rosnitta said...

Salam Suzi,

Happy belated b'day buat Isa. Moga menjadi anak yg soleh kebanggaan ibu & ayah.

pstt suzi.. bila nk balik M'sia? Nanti leh dating...hihi

:)

zureen @ mama said...

Nampak menyelerakan sungguh kek lobak tu..

kakchik said...

salam alaik suzi. memang pandai betul... kakchik ni ada juga beli kek karot ni dr kawan sb suka makan. tapi sayangnya kakchik memang takde talent buat kek, tak pernah menjadi.

Mak Su said...

tq dgn resepi, carrot cake memang favorite maksu :)

ima said...

tak pernah rasa lagi kek ni...sedap ke suzi..nampak cam sedap je,boleh cuba ni...

CT Delima said...

sedapnya k.ct tgk kek awak ni suzi..k.ct mintak izin amik resepi gak ler :)

mamasya said...

sedapnya tengok kek carot Suzi. Dah lama tak mkn carrot cake...

nor said...

carrot kek ni..mmg sedapkan..tak muak mkn...terliur pulak tgk kat dapo suzi ni

Suzi said...

kak tie,
trylah ...tak susah pun...tak rugi cuba.

sasha,
takdelah susah sgt cubalah...

kak ain,
saya pun bkn tahu sgt pasal kek ni...mungkin sbb terlebih cair kot...blh try lagi...jgn putus asa hihihi

suziey,
tq,nanti akak ambil n tampal...

azza,
sedaplah azza..trylah buat.

Suzi said...

syarina,
rumah ni tak berapa suka letak ceram tu...hihihi...
malas lagi pun...

moi,
sedaaaaap..trylah.

sha,
suka walnut ke?? betul tu sedaaap letak walnut tu....

Intan,
tq atas ucapan n doa utk Isa, moga Allah makbulkan.
Akhir thn ni insyaAllah. blh je dating. lagi pun kita akan cuti2 kat KL nanti bila balik....

zureen,
memang menyelerakan..hihihi.

kak chik,
suka kek karot ke? trylahbuat yg ni sedap. lagipun taklah susah sgt.
saya pun mcm kak chik juga bukan tahu sgt buat kek..selalu tak jadi je dulu2..tapi kena terus cuba...

maksu,
pun suka kek karot ke?? ramainya suka kek ni...

ima,
sedaaap...cubalah...

Suzi said...

kak CT,
sila2...buat jgn tak buat..:)

mamasya,
sedaplah kek ni...saya suka...

nor,
betullah tu...buatlah lagi...hihihi

SRISUFI said...

Salam akak,

lepas ni boleh lah try buat kek ni. Pernah makan kek carrot, sedap. Ada masa terluang akan cuba pula.

hehe

mummyalyssa said...

da byk gak try resepi carrot kek..nnt nk try yg ni plak...:)