Sunday, March 1, 2009

KEK PISANG ALA ENGLISH STYLE


Untuk minum petang tadi...dah ramai kwn2 yg buat kek ni...tadi kat sunday market pisang murah so beli lebih sikit...blhlah buat kek ni. Resepi dr blog Yatt...terima kasih yatt berkongsi resepi sedap ni...copy-paste je ye.... :)

Bahan-bahan;

180 gm tepung (yatt gunakan 90gm tepung gandum dan 90 gm tepung cake)
70 gm butter
2 biji pisang di lenyek ( besar satu jengkal jari, kalu pisang pendek tambah satu lg)
1 biji telur
3 sudu besar gula putih
2 besar gula perang
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla

sedikit pisang potong
serbuk kayu manis
sedikit gula pasir

Cara-caranya;

Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong.



6 comments:

azza_irah said...

pisang kat atas tu nampak mcm menyelerakan lah..salu pisang rasa je kat dalam kan..kreatif juga bila diletakkan di atas gitu..

QiStinA's said...

mmg sedap nampak kek nie..tak sempat lagi nak try suzi... baru nie try banana crumble muffin je... agaknye la nie musim resepi berasakan pisang kot...he..he

cHeRyNa PiReS said...

nieh dah nampak macam kek kat secret recipe...chocolate banana...nyummyyyy...

ain said...

akak dah buat dah.memangg sedap!

azreen said...

nampak lazat je....hehehe

Suzi said...

azza..
tulah..pisang2 kat luar tu buat lagi meyelerakan


moi...
hihihi...kat sini kadang2 je pisang murah...time tulah yg belinya...

sha...
ye ke?? tak pernah mkn lagi tu...


kak ain n azreen..
sedaaaaap...