Saturday, March 14, 2009

Pau


Ni pau kak Ton...ambil resepi dr dapur Hana. Ni akibat tak tahan tengok pau kat dapur CTlah ni....letak inti kaya...
Jadi santapan anak2 lepas balik dr sekolah...tak cukup sebenarnya hihihi takpe lain kali ibu buat lagi...Copy-paste dr dapur Hana...terima kasih berkongsi resepi....



Bahan-bahan

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam
Cara-cara
  1. Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
  2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
  4. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Letak adunan pd suhu yg suam2..
  5. Tumbuk2kan bg kuar angin. bulatkan kecik2 n masukkan inti pilihan.
  6. Biarkan lagi naik pau tu barulah masukkan ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih. Alaskan tutup periuk dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh.
  7. Kukus lebih kurang 10minit.

10 comments:

ain said...

geram nmpak pau su..gebu. akak pulak suka pau inti kelapa. selalu mkn utk bfast.

Rafizah Nordin said...

klu wat frozen ok tak?semalam dah buat popia frozen.insyaAllah esok (ahad) nak g PD stay 3 hari 2 malam...ish payahlah...nak kene bawak kukus la pulaknye...malas nak buat karipap...malas malas malas....

ima said...

eee sedapnya,
tak pernah buat lagi pau ni,kena pau tu selalu le (beli),budak2 suka dan mak budak pun suka...
nak kena cuba ni.

[-suziey-] said...

gebus btol tgk pau tuh..ala inti kaya tu sket sgt..xckp..letak lebih sket bior smpai meleleh..erkkk...kalu ltk lebih pn mcm suzi nak kasi kita kan..ekekekekk:P
arghh..xkira..bak seketol:p

kakchik said...

laparnya... dah pukul 12.28 ni perut pun keroncong je.

kalau dapat 2 biji pau pun ok dah

mother of two said...

uiiii gebunya.... nie yg nak try nie... tapi try yg belilah frozen bwk dari malaysia.. :)

mamasya said...

Salam Suzi..

Gebusnya pau Suzi tu...nampak lembut. kayapun buat sendiri sedapkan buat inti pau..mkn yg roti pun sedap ni.
seronok tengok gelagat anak2 Suzi main selut tu..main kat laman rumah aja tu yg best..dah kotor terus boleh mandi..
budak2 dpt selut mmg tak pandang dah mainan lain. anak2 kalau pulang kg aja baru dpt main selut depan umah mak.bagi diorg main sampai puas...maklumlah sesekali dpt peluang keemasan gitu....

Suzi said...

kak ain...
dulu2 pagi2 selalu gak bag beli buat sarapan ...senagn nak dpt kat m'sia tak ingin nak belajar buat pin hihihi..

fiza...
wah pergi PD..wat apa tu?? akak pun tak pernah buat pau frozen...tak pun bawa je pau yg buat belah mlm tu..nak mkn masuk je mikrowave tak yah bawa kukus...

ima...
bolehlah utk famili makan2...nak beli mana nak cari yg halal...

suziey...
kaya tu manis jadi takyah letak byk.kata kaya itu mengemukkan mana blh mkn byk hihihi

kakchik...
kalau pau inti ayam ke sedaplah utk lunch...kalau inti kaya tak cukup hihihi...
kalau dekat blh je hantar...berketul2 pun blh...:)


shiela...
try jgn tak try...yg frozen lagi sanang kerja hihihi...

mamasya...
dulu masa kat m'sia anak masih kecil2...balik kg pun blh kontrol lagi....ni dah 4 dan besar2 jenuhlah nanti kat kg...berkubang hihihi...

azreen said...

feveret saya ni...tp tak pernah buat lg....

Deliah's Deli said...

nak copy resepi pau suzi ni...nak buat pau kelapa...