Friday, April 10, 2009

School Holiday.

Hari ni bermula school holiday term 1...bermula dr cuti good friday hari ni. Cuti sampai 26/4. Biasalah kalau dah cuti....semua ada kat rumah...jenuhlah melayan kerenah diaorg tu....Nak guna PC pun kena take turn..hihihi. Tapi utk 2-3 hari ni blhlah saya guna laptop my hubby sbb dia pergi Ijtimak kat Melbourne sampai Isnin ni. Pagi2 tadi dah bertolak....maghrib nanti insyaAllah sampai lah kat sana. Tu yg saya nak masak pun malas hihihi. Masak simple2 jelah...



Sepanjang term 1....alhamdulillah anak2 saya dah dpt sesuaikan diri dgn sekolah baru diaorg. Iman, cikgunya dah buatkan satu program khas utk dia(sbb dia slow sikit...). Hari tu kami dah dpt laporan test yg dibuat kat atas Iman thn lepas berkenaan masalah dia tu. Hasilnya, Iman ada sedikit masalah pembelajaran tapi tidak perlukan sekolah khas utk dia....Iman ni dikira ada masalah dalam short attention span..so psychologist tu dah senarai bbrp langkah yg boleh diambil oleh cikgu dan kami utk tolong Iman. So, sekarang kami dan cikgu perlu bekerjasama sepenuhnya utk bantu Iman. Alhamdulillah...moga semuanya dipermudahkan Allah SWT.


Utk Ismail...dia dah tamat kelas super starternya. Giling kepala kami baca komen cikgu dia...sebijik mcm kat rumah kalau suruh belajar. beza dgn abgnya Iman walau slow tapi rajin...dia ni...payah sikit...


ni dia komen cikgu dia...harap2 bila dah besar dia akan berubah....next term masuk peralihan(6 thn)

Sumaiyyah pulak dah start cuti minggu lepas. Dan next term dia akan sekolah 4 hari seminggu sbb dah masuk 4 thn. Dah hari tu cikgu dah minta kami t/tgn surat minta sorang pakar dr jab. pendidikan utk bantu Sumaiyyah atasi masalah malunya yg melampau tu...dtg seminggu sekali. Kami setuju aje, free... lagi pun bagus juga utk Sumaiyyah. Sumaiyyah kan pemalu....so, harap ini dpt bantu Sumaiyyah. Kami pun amat hairan kenapa dia amat pemalu bila ada org asing...sbb kat rumah dialah yg paling ceria dan petah....
Tengah fikir2 ni apalah nak buat utk mereka cuti sekolah ni...kalau tak sia2 je masa berlalu...nanti asyik main games n tv je mmmmm....


13 comments:

ain said...

memang penat melayan kerenah bdk2 bila cuti sek. pening nak masak apa pun ye gak.

tahniah utk Ismail ats recognition yg dia dpt tu. Utk sumaiyyah, semoga lps kelas therapy nanti dia x le pemalu sgt2. Hmm..sumaiyyah ikut su ke..pemalu gitu..???

Sasha said...

lain anak lain2 perangai... ibu jugaklah yg paling memahami seribu satu karenah anak2... kita jugaklah yg pening2 kepala nak menangani masalah anak2... women are sooo special... harap2 anak2 Suzi mendapat pendidikan yg terbaik sementara berada di sana.

[-suziey-] said...

anak ramai lain plak peel nye yek..mcm2 hal..cuti2 sekolah ni bw g jenjalan ke dorang tu? apepn kena la tunggu isnin lps hubby blik kan..ekek;D

azreen said...

startla suzi lps ni asyik kene masak utk budak2 tu kat rmh kan.....hehehehe...untungla diorg dapat umi yg rajin dan pandai memasak... :-)

naz ilyn said...

salam...
riuh rendahlah kat rumah tu... tak terlarat nak layan karenah bbdk ni... tapi merekalah permata hati kita betul tak... merekalah harta dunia akhirat walau siapa pun mereka...

kakchik said...

Salam Jumaat Suzi. Nampaknya kelas tadika akan beralih ke rumah la ya. 2 minggu melayan diorang memang akan meletihkan. Tapi ganjarannya hanya Allah yang tau.

Suzi said...

kak ain,
betul tu pening nak masak apa...kejap2 diaorg ckp hungry...lg2 sekarang dah mula sejuk ni...
entahlah sumaiyyah tu ikut sape sbb dulu2 saya kat sekolah aktif...takdelah pemalu mcm tu....

sasha,
women is soooo special...betul tu.
pendidikan kat sini memang agak lain...takut juga mereka akan terkejut nanti bila balik m'sia...

suziey,
nak bawa jln kena tunggu hari minggu atau time bapak diaorg tak bz. tapi sekarang ni memang bz kejar masa nak habiskan study...


azreen,
mana ada pandai masak....buat2 pandai je...dah terpaksa hihihi...

naz,
betul tu...bila diaorg buat hal rasa nak mengamuk je tapi bila ingat gelagat2 diaorg tu senyum sorang je...mcm2 perangai...

kak chik...
salam jumaat. tulah kena cari aktiviti utk diaorg...kalau tak mcm2 benda yg tak patut diaorg buat...bongkar situ...bongkar sana...

izat said...

Salam kak suzi.. husband akak ijtima', kita kat rumah simple je lah kan? best tgk style blajar kat sana..kat sini kalau anak kita buat hal skit cikgu tak de masa nak cari kan solution.. sound kita jaga parangai anak2 kita adalah. Kita plak yg nak kena carikan solution, tuisyen etc. Dahlah bayar tadika mahal, anak2 terseksa belajar, mak bapak dia pun terseksa jugak.
Tgh cuti sekolah, apalagi kak bawak jenjalan lah. Sronok dapat jalan2 negara org kan?

GreenJade said...

perghhh sure pening2 si ummi pasni melayan kerenah si hero2 & si heroin cumeinye tuh hehe

congrats to Ismail 4 de recongnition award tuh..tgelak bace kumen2 teacher dia

si akok kite lak..suke la tuh dpt betenet sakan ngn ltop hubby nye hihihihi :p

ima said...

begitulah ragam anak2...4 anak 4 lah perangainya...walau bagaimanapun banyakkan bersabar dlm melayani kerenah anak2...

Eiba said...

Mudahan anak2 kita akan jadi seperti yang kita harapkan yerk...

Suzi said...

izat,
Alhamdulillah cikgu kat sini oklah dgn budak2...kalau ada apa2 pun dia akan panggil kita bincang dan sama2 cari jalan. selagi diaorg blh tolong diaorg tolong.
nak jln2 tapi tak tahu bila bapak diaorg free...dah makin sibuk sekarang coz kejar masa nak habiskan study.Moga Allah permudahkan segala urusan...

tinie,
hihihi pening...bila duk rumah asyik ckp hungry je...
utk 2-3 hari ni blhlah guna laptop tu bila tuannya dah balik...kena take turn dgn anak2...

ima,
anak2lah penghibur kita...ye tak...amanah Allah...

Eiba,
doa lagi dan lagi InsyaAllah.

nekPP said...

all d best to anak2 suzi! insyAllah..dgn berkat kesabaran doa restu dari IBU! yg pasti kita usaha! kalau tidak ibu..siapa lagii..

anak2 nekPP pon tengah cuti nie suz.. pagi..no tv. lepas buat ulangkaji baru ok! at least 1 jam. sesi ptg lepas asar baru boley main games etc..