Saturday, April 11, 2009

Pizza Scrolls


Utk lunch....resepi dr majalah Coles (autum)...majalah free dpt dr supermarket kat sini...
Ubah siki ikut apa yg ada(fillingnya tu).


Bahan2:
  • 2 cups tepung naik sendiri
  • 30 g butter - chopped
  • 3/4 cup milk
  • 2 peket sos pizza -- dalam 4 tbls@ 100 g
  • 1 cup grated tasty cheese
  • 100 g daging cincang - masak ikut selera masing2
  • mushroom, sayuran atau nenas secukupnya.

Cara2:
  1. Panaskan oven, 200C dan alas dulang pembakar.
  2. Masukkan tepung dan butter dalam mangkuk besar dan ramas dgn hujung jari hingga sebati.
  3. Buatkan lubang ditengah campuran tepung dan butter tadi dan tuang susu. Kacau dan jadikan doh.
  4. Bentukkan doh jadi bebola dan canai menjadi segiempat memanjang 35x25cm.
  5. Sapukan sos pizza di atas permukaan tapi tinggalkan sedikit bahagian tepi sepanjang 3 cm.
  6. Masukkan bahan2 lain...daging sayuran dan cheese. Dan gulung dr bahagian yg panjang.
  7. Potong kepada 12 bahagian dan susun di atas dulang pembakar. ( kalau blh susun bahagian hujung gulungan terletak kat bwh utk elak terbuka masa bakar- tapi sya tak dpt buat mcm tu pun..ia terbalik...so, saya baringkan je...alhamdulillah tak terbuka pun)
  8. Bakar selama 25 minit atau keperangan.

13 comments:

kayteeze said...

Ehh.....!

Pertama kali kak tie tengok pizza rolls ni... wah...pandai betul Suzi ni..

Nampak sedap je.. Napa la suzi dok jauh sangat. Kalau dok kat sini memang hari2 kak tie hulur pinggan kosong...hi hi..

ain said...

betul kata kak tie tu...klu dok seblh umah su, konyang perut!hihi

p/s...resipi mcm senang..boleh masuk list ni.

bozzobattousai said...

saya dah makan pizza hut smalam...

GreenJade said...

tul lah kak tie..silap2 pekej bfast till dnner asek2 kt umah Su jerk wawawawa :))

kretif lol ;)

ima said...

wah sedapnya tengok pizza scrolls suzi ni...bilalah nak rajin buat pizza...makannya suka...

nekPP said...

salam sabtu ceria suz..yummy! nekPP copy n paste masuk koleksi resepi momma mia yerk..tnx!

azreen said...

wah nnti kalo rajin blehla cube....:-)

naz ilyn said...

salam...
tulah pasal kalau masuk jer blog suzi tetiba jer rasa lapar... tapi lyn ni malas sikit nak buat sarapan petang ni... tunggu jer cik roda tiga datang jaul kuih muih...

™سريسوفي said...

Salam akak,

terima kasih resepi ni. saya nak try minggu depan.

menyelerakan!!!!

Sasha said...

something different ni!! rasa dia lebih sodap ke?... yg leper pun sha belum penah buat... hehe... tgk sambil telan air liur je ni...

p/s: seminggu sekali pekena domino's pizza... kalau buat sendiri bole jimat duit ni...

cHeRyNa PiReS said...

mesti best pizza nieh sbb boleh rasa "lauk" pizza tuh. tak rasa macam makan tepung semata2:D

Suzi said...

kak tie,
boleh je... tapi jgn terkejut lak silap2 saya yg hulur pinggn kosong hihihi...

kak ain,
suka resepi ni sbb tak payah nak tunggu doh tu naik mcm wat pizza biasa yg pakai yis tu...rasa pun sedap gak.

bozzo,
itulah nikmatnya duk m'sia...bersepah keai mknan halal...rindu nak balik ni....

tinie,
blh je pakej ut....tapi kenalah tolong lipat kain hihihi...benda paling malas nak buat...


ima,
bila duk negara org jadi rajinlah ima hihihi...

Suzi said...

nekPP,
sila2...bila dah wat jgn lupa post kat blog nwkPP ye...

azreen,
apasal dah lama tak update...bz ke??

naz,
saya dulu kat m'sia pun mcm tu....kalau nak beli pun malas...mkn je biskut kering hihihi...
bila ckp kat hubby bila balik m'sia nanti nak cuti masak hubby ckp blh tapi 3 hari je ...uwaaaaa....

sufi,
cubalah ...nanti ckp kat akak , kena tak dgn selera sufi...

sasha,
rasanya lebih ranggup dr pizza biasa tu...
dulu2 pun mcm tu atleast sebln sekali mkn pizza....mana pernah buat sendiri pun...

sha,
trylah buat hihihi...baru tahu rasanya mcmana...