Wednesday, April 29, 2009

Butter Bread Pudding


Resepi dr kak Inahar tapi ambil dr dapur Yatt...Buat lepas hantar Sumaiyyah ke kindy (12.45pm) tadi...Alhamdulillah sempat masak sebelum pergi ambil anak2 kat sekolah pukul 3pm. Balik school terus diaorg mkn....masih suam2 lagi hihihi...makan dgn sos kastad.
TQ buat kalian berdua berkongsi resepi yg memang sedap ini...



Bahan-bahan:


10 keping roti gardenia
500 ml susu uht@ fresh milk
300 ml whip@fresh cream
5 biji telur
100 gm gula castor
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
50 gm raisins
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
esen vanilla

Cara-caranya;

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 45-50 minit.(ikut oven masing2)


Untuk kali ni saya tak letak raisin pun sbb takde...nenas pun ganti dgn walnut...tu pun letak kat atas je.




##utk eena: ni resepi sos kastad (ikut kat peket tpg kastad tu...) 2 sb kastad, 1sd gula,500ml susu...campurkan semua dan masak api perlahan hingga agak pekat...

12 comments:

SRISUFI said...

akak,

mohon amik resepi. sri nak cuba jumaat ini...

thanksss akak

[-suziey-] said...

yg atas n bwh tu bende yg same ke? agk confuse..yg ats xde walnut pn..erkk kak suzi..xmanis sgt ke mkn ngn kastad tu? sbb dlm puding tu pn dh ade gula kan..

ratna said...

aduhhh..yg letak walnut nampak sedap betul.

princessharyati said...

so tender pudding tu dgn glaze tu.. nanti nak buat lg nak buat mcm suzi letak nut lak

Rafizah Nordin said...

k suzi,whip@fresh krim tu yg ready made dlm botol tu ke?nampak mcm besh jek resepi nih...

QiStinA's said...

suzi..semlm dah cilok resepi muffin pandan suzi tu..he..he..hari nie dah teruja tgk butter bread pudding lak... tp yg probnye kat sini kan... roti tak sedap n gebu mcm gardenia.. tu yg bercinta nak buat...

cekgu dila said...

ngeee....teruja nye tgk!!!
nk buat ms blk kg ni...hehehe...

Suzi said...

sufi,
silakan...

suziey,
benda sama je...gambar dr atas dan dr sisi...
alhamdulillah tak manis sgt..ckp2 je...kastad pun akak buat kurang manis.nak kurang manis lagi kurangkan lagi gula :)

ratna,
hubby akak suka walnut :)

yatt,
sedapkan pudding ni...

fiza,
whipcream tu akak beli yg dlm botol.
kalau kat sini yg halalnya jenama Bula. Sedap..trylah.

moi,
hentam je lah moi...nak masuk susu n whip cream tu sedaplah jadinya...

Suzi said...

dila,
cubalah sedaaap....mak n ayah mesti suka hhihi

ain said...

bestnya tengok pudding su. kena try gak le. semua nak try nih.hihi

kayteeze said...

Kak tie dah buat puding ni.. Kes terliur tengok puding suzi laa...terus jadi rajin semacam...hi hi..

cikgu aida said...

dah cuba dah resepi ni...best betul..tq ye