Monday, April 20, 2009

Cheese Buns

Alhmadulillah inilah minum petang kami hari ni...cheese buns resepi dr FP Mamafami. Terima kasih akak berkongsi resepi sedap ini. Saya copy-paste je. Makan panas2...ditambah pula cuaca yg dah semakin sejuk sekarang.....yummmm.....




CHEESE BUNS


Ingredients :

300g high protein flour
1 teaspoon bread improver ~ optional
60g castor sugar
1/2 teaspoon salt
50g egg (1 egg)
7g (2 teaspoons) instant dried yeast
70 - 75 ml fresh milk (chilled)
70ml water
25g margarine ~ melted - saya ganti dgn minyak masak

Glazing :
1 teaspoon fresh milk
a bit of grated cheddar cheese

Method :
1. Mix flour, bread improver, yeast, salt and sugar in a big bowl.
2. Make a hole in the centre and pour milk, water and egg. Mix well to form a soft dough.
3. Add in margarine and knead for another 30 minutes or till dough is smooth and elastic and does not stick to the bowl.
4. Make into a big ball and place it in a bowl greased with a bit of oil. Cover using a cling film.
5. Place the bowl at a warm place and let dough prove for 1 1/2 to 2 hours or till dough has doubled it's size.
6. Punch down the dough, and divide into 7 equal pieces.
7. Arrange them in a well greased 9 inch tray and cover with cling film.
8. Leave to prove again till double the size.
9. Brush the buns with fresh milk and sprinkle with grated cheddar cheese.
10. Bake in a preheated oven at 170 celcius for about 15 - 20 minutes or till golden brown.




Utk tabur tu saya tambah tabur gula sekali....

11 comments:

kayteeze said...

Adoi.....terliur sungguh ni !!

Lain kali kena sediakan napkin sebelum sampai sini, hu hu...

♥nrina♥ said...

suzi...bestnye..

apapun kepuasan masak sendiri tu amatlah bermakna..

makan kat sini walaupun bihun goreng dia..terasa sedap lagi masak sendiri hehe..

tak sabar nak balik rumah buat sambal tumis ke masak lemak ke aduhai lauk yg paling kurindui..rasanya mak saya pun dah rindu masak lemak udang saya hehe..makan lak dgn telur dadar huhuhu..makan tak toleh..walaupun simple tp amatlah nikmat hehe..

[-suziey-] said...

kak suzi...baru beli BM ek/...asyik buat roti je ni..gebus plak tu..ha ni ha...sy dtg bkn tgn kosong..tp bawa tupperware nk tapau roti kak suzi 2 ketoll..ekekke:D

dina said...

jeles tengok akak punya roti, saya buat tak jadi... lainkali kalau jadi baru saya tepekkan kat blog...huhuhu

mamasya said...

Suzi..

elok naiknya roti Suzi buat ni...putih gebusss..kalah roti kat bakery .betul tu mkn panas baru keluar dr oven tu yg buat sedap..tambah2 ada cheese kat atas tu.
re;anak2 bab beli mainan mmg kena buat helahkan..kalau tidak memanjang nak beli biarpun dirumah dah tak larat kemas.oklah kat sana boleh beli di garage sale..murah sikitkan.biasa brg2 omputih ni jual brg yg elok2 lagikan macam brg2 kat car boots. kat sini ada jugak garage sales tp biasa brg yg dah reject...tak elok sgt.
tq wish besday utk Syakim...
tunggu entry besday Sumaiyyah nanti....

ain said...

Su..gebunya su. geram akak!

Suzi said...

Kak tie,
napkin mana cukup...kena bawa baldi sekali hihihi


nrina...
byk2 bersabor adat duk tempat org hihihi...
bila mcm tu, baru tahu nikmat air tgn sendiri ...kalau tak kita asyik komplen jemu je masak... nak makan kedai hihihi...
bila balik??

suziey,
takdelah...BM dah sethn dah beli.
mungkin sbb cuaca dah makin sejuk ni perut lapor je...mkn roti kenyang sikit...lagi pun anak2 tengah cuti sekolah...jap2 ckp "ibu i'm hungry...ibu msak apa?"...dah dekat pukul 6 dah bangun...coz tidur awal..mlm pjg sekarang...

dina,
kalau uli tgn jenuh juga buat roti ni...akak sbb ada BM tu yg rajin...hihihi...try lagi buat...ikut betul2 resepi. InsyaAllah jadi....

mamasya,
tulah esok b'day dia...tak tahu nak buat kek apa ni?? bahan blm beli...hubby lak sibuk sikit minggu ni....

Suzi said...

kak ain,
gebu mcm tuannyalah tu hihihi....

ima said...

sedapnya tengok roti buatan suzi ni...dah lama dok perati suzi buat roti...terliur nak cuba,tapi tak berani sebab tak pernah buat roti lagi...huhuhu
tengoklah suatu hari nanti....

cHeRyNa PiReS said...

kak suzi...tak penat ke menguli roti? nampak macam senang dan tak penat jek bile kak suzi buat bakery. cuba sha buat sendiri...sure asek penat je...huhuu....

QiStinA's said...

aduh suzi...nampak gebu n lembut sgt roti tu..saya nie kan tak pernah cuba lagi buat roti nie..teringin nak buat... bile la yek...he..he