Thursday, April 9, 2009

Masak2 semalam ....

Sarapan.


Resepi klik SINI.....


Bihun goreng...campak2 je...


Lunch & Dinner

Nasi Lemak...permintaan my hubby. Minta utk sarapan tapi cili takde taklehbuat sambal...Padahal sehari seblm tu dah buat nasi lemak utk bg jemaah Malaysia sekali..kes tak puas mknlah ni...


Petang.



Roti Kerca...Resepi Mamafami.
Tq akak...saya copy-paste je....

ROTI KERCA


Ingredients :


500 g flour
3 eggs
salt
enough water
a bit of margarine

Method :

1. Place all the ingredients in a food blender and blend to a smooth runny texture (similar to pancakes).
2. On the stove. Grease the griddle or flat pan with a bit of margarine. Non-stick pan, preferably.
3. Spoon some batter on to the pan. Tilt the pan to form a thin pancake. Fry at slow fire until the pancake is lightly brown on both sides. 4. Remove from pan and roll like a swiss roll.
5. Slice to a 1 cm size and serve with curry.- saya mkn dgn sambal bilis

10 comments:

naz ilyn said...

salam...
mmg rasa kenyang perut... cuci mata terbuka selera kalau datang blog suzi ni... tapi entah bilalah lyn nak cuba masak ni... asik tengok jer.

nekPP said...

salam mlm yg dingin suz..hehe mmg perut kenyangg...alhamdulillah..

mm nekPP x pernah denga roti kerca tuh..wahhhh...intresting nih..boley tryyy nnti..insyAllahh...

[-suziey-] said...

kak suzi..nmpk gebus la ketayap tu...pandainya akk buat..
tu timun ape ye yg kt nasi lemak tu..pelik je..cantik plak tu ijo nye:D
adeii pagi2 tgk mknn ni lapo btol la.

ain said...

macam2 menu ni. memang kenyang kalau jln umah su.

zureen @ mama said...

Setiap kali masuk blog Kak Suzi,perut zureen mesti jadi lapar..
Sukee sgt mkn kuih ketayap tu..

Suzi said...

naz...
takpe...tengok2 dulu bila rajin buatlah...
kadang2 bila tengok kwn2 masak yg buat rajin nak cuba...

nek PP,
trylah senang aje tu hihihi...
kat sini malam dah sejuuk...bawa ke pagi.

suziey,
kat sini byk timun lubnan, lg sedap buat ulam banding timun kita tu..

kak ain,
mehlah...jln2 kat adelaide hihihi

zureen,
anak2 akak memang suka ketatap terutama iman...

ima said...

terliurnya tengok macam2 ada...nasi lemak tu fav anak2,klu boleh pagi ptng siang mlm nk mkn nasi lemak...tapikan akak ni malas betul nk msk nasi lemak..tak tahu kenapa...

1st time dengar roti kerca ni sedap ke?...

Shais said...

memang rajin betul la suzi ni.

saya sendiri pun rasanya tak terbuat.

Suzi said...

ima...
trylah sedap. cicah kari pun ok gak...sardin ke...

shais...
hihihi terpaksa...

azreen said...

adohai dah perut tgh lapar...masuk blog suzi bertambah lapar jadik nye......huhuhuhu