Wednesday, January 26, 2011

Roti Paun- Resepi Roti Paun Keluarga Diana

Assalamualikum. Dah sarapan ke? Kalau belum jom le sarapan...ada roti paun...org TRG panggil roti paung. Buat petang semalam....ada baki lagi sikit. Sungguh gebu dan sedap roti ini. Cicah teh atau kopi panas huhuhu...lagi sedap. Sekarang mood meroti tangah membara....rasa cam hari2 nak buat roti...tapi karang susah pulak badan pun naik dipam pam...Resepi dr Koleksi Resepi Pilihan Diana. Thanks ye berkongsi resepi.


inilah hasilnya...



Sumber
: Koleksi Resepi Pilihan Diana

Bahan-bahannya
(dpt 18 biji....bergantung pd saiz )
  • 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
  • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
  • ¾ cawan gula halus
  • 1 paket (11 gm) yis
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan mentega, dicairkan - pakai marjerin je...
  • sedikit pewarna kuning - sy tak letak

Cara-caranya
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati. - sy pakai mixer
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(sy buat doh dlm 60 gm je)
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.


dah masak...dapat 22 biji...



ingat nak bg jiran tapi tak cukup...lain kalilah pulak. InsyaAllah.



17 comments:

hana said...

woww gebuuu... penah wat aritu resepi sape tak igt... leh la try resepi nih pulak... sedap nih kak...

Mas said...

wahhh..cantik roti paun tu....gebu laaa...

Mas said...

memang tak letak water roux yer kak...

Suzi said...

hana,
blh try...memang gebulah n sedap.:)

mas,
ha a' akak tak pakai pun water roux. ikut resepi tu je...try le...

kayteeze said...

Cantiknya naik roti tu. Kak tie tak pandai meroti la suzi... Dah banyak kali buat tapi macam tak gebu je....

Mimiey.. (^-^) said...

gebusla kak suzi roti tu... naik elok je...mesti sedap nih, mkn panas2 mau habis 3 4 ketul..hehehehhe

izahdaut said...

akak..saye pun nk try jugak la.memndangkan tepung roti tak de, elok sangt ler resepi ni...nmpk gebu sungguh tu

fa10 said...

dgr2nya roti mahal kat malaysia..
nak kena cuba smpi jadi juga ni...

ima said...

suzi...memang nampak gebu sangat...pakai mixer pun boleh jadi ekk buat roti...klu mcm tu kak ima pun teringin nak mencuba...sbb terliur sgt roti suzi tu...hehe

Suzi said...

kak tie,
kadang2 tgk kita uli juga...kualiti tepung juga beri kesan juga sama ada gebu tak gebu. try lg kak tie...bila dah dpt buat roti gebu mesti suka sgt2...

mimiey,
memang pun sedap...nasib baik buat byk..kalau tak tak sempat hubby mersa sbb anak akak berselera je mkn...:))

izah,
trylah izah guna tepung gandum. akak buat tu guna tpg roti...

fa10,
semua brg dah makin mahal dah...
akak bila dah balik m'sia ni malas sgt nak meroti...dah sethn ni br dtg balik mood meroti...:)

kak ima,
ha a' sy guna mixer. trylah kak...puas hati mkn roti buat sendiri...

.:: Mrs Z ::. said...

salam kenal kak.. saya silent reader blog akak dr takde blog sampai la da ade blog ni, ms tu akak baru2 balik mesia semula.. first time kenal blog akak sy cuba wat donat kentang ikut resepi akak.. pastu terus tertinggal cite akak...arini terus jd follower akak sbb dah ade blog sendiri & taknak tertinggal resepi akak yg sedap2 tu... tima kasih kak sbb sudi berkongsi resepi =)

Nieza said...

wah gebusnya roti ni kak..nak try jugalah nanti..:)

Ecomel said...

assalamualaikum..
wah,banyaknya resepi roti dlm blog ni..teruja plak nengoknya.. kebetulan plak baru je beli BM smlm..tercari2 gak resepi roti.. bleh try lah pasni.. :) emm, nak tnya, tepung roti tu kalo guna tepung bread mix sama je ke acuan dia? ke ada apa2 bhn yg perlu dikurangkan?

Suzi said...

w'salam ecomel,

akak bukan pakar sgt dlm bab tpg ni,
so takleh nak jwb.akak selalu beli tpg roti yg biasa je.belikat kedai kek.pernah buat roti pakai tpgroti yg dlm kotak,beli kat pasaraya,tak menjadi sgt roti.
sori ye. cuba tanya ros@http://www.jintanmanis.com.mungkindia tahu.
wah dah ada BM senanglah nak meroti. selamatmeroti!

Cili Api Hijau said...

Kak, nk perap tu berapa minit?

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Sis Nur said...

Salam puan.
Proses uli doh pakai mixer tu brpa lama ye puan?perap tu pula brpa lama ye?

Sy ada buat bbrapa kali.first time msa buat ikut mata sndiri mmg roti mnjadi gebu sedap tp lpas tu bila pakai sstengah tip terus tak mnjadi dh.ada yg ckp perap jgn lebih stengah jam nt bantat.mcm resepi puan bla sy campur susu gula dn telur skaligus yis kurang berbuih dn hasil roti agk padat.tp bila sy rendam yis bsama susu shj yis bbuih dgn byk.dn kdgkala bila perap hampir 1jam roti jd gebu. kdg2 padat juga.tgk msa uli doh.klu uli lebih stengah jam roti jd padat.entah sy pn xfaham law menguli roti ni mcm mana dh..