Wednesday, January 26, 2011

Roti Paun- Resepi Roti Paun Keluarga Diana

Assalamualikum. Dah sarapan ke? Kalau belum jom le sarapan...ada roti paun...org TRG panggil roti paung. Buat petang semalam....ada baki lagi sikit. Sungguh gebu dan sedap roti ini. Cicah teh atau kopi panas huhuhu...lagi sedap. Sekarang mood meroti tangah membara....rasa cam hari2 nak buat roti...tapi karang susah pulak badan pun naik dipam pam...Resepi dr Koleksi Resepi Pilihan Diana. Thanks ye berkongsi resepi.


inilah hasilnya...



Sumber
: Koleksi Resepi Pilihan Diana

Bahan-bahannya
(dpt 18 biji....bergantung pd saiz )
  • 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
  • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
  • ¾ cawan gula halus
  • 1 paket (11 gm) yis
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan mentega, dicairkan - pakai marjerin je...
  • sedikit pewarna kuning - sy tak letak

Cara-caranya
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati. - sy pakai mixer
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(sy buat doh dlm 60 gm je)
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.


dah masak...dapat 22 biji...



ingat nak bg jiran tapi tak cukup...lain kalilah pulak. InsyaAllah.



15 comments:

hana said...

woww gebuuu... penah wat aritu resepi sape tak igt... leh la try resepi nih pulak... sedap nih kak...

Mas said...

wahhh..cantik roti paun tu....gebu laaa...

Mas said...

memang tak letak water roux yer kak...

Suzi said...

hana,
blh try...memang gebulah n sedap.:)

mas,
ha a' akak tak pakai pun water roux. ikut resepi tu je...try le...

kayteeze said...

Cantiknya naik roti tu. Kak tie tak pandai meroti la suzi... Dah banyak kali buat tapi macam tak gebu je....

Mimiey.. (^-^) said...

gebusla kak suzi roti tu... naik elok je...mesti sedap nih, mkn panas2 mau habis 3 4 ketul..hehehehhe

izahdaut said...

akak..saye pun nk try jugak la.memndangkan tepung roti tak de, elok sangt ler resepi ni...nmpk gebu sungguh tu

fa10 said...

dgr2nya roti mahal kat malaysia..
nak kena cuba smpi jadi juga ni...

ima said...

suzi...memang nampak gebu sangat...pakai mixer pun boleh jadi ekk buat roti...klu mcm tu kak ima pun teringin nak mencuba...sbb terliur sgt roti suzi tu...hehe

Suzi said...

kak tie,
kadang2 tgk kita uli juga...kualiti tepung juga beri kesan juga sama ada gebu tak gebu. try lg kak tie...bila dah dpt buat roti gebu mesti suka sgt2...

mimiey,
memang pun sedap...nasib baik buat byk..kalau tak tak sempat hubby mersa sbb anak akak berselera je mkn...:))

izah,
trylah izah guna tepung gandum. akak buat tu guna tpg roti...

fa10,
semua brg dah makin mahal dah...
akak bila dah balik m'sia ni malas sgt nak meroti...dah sethn ni br dtg balik mood meroti...:)

kak ima,
ha a' sy guna mixer. trylah kak...puas hati mkn roti buat sendiri...

.:: Mrs Z ::. said...

salam kenal kak.. saya silent reader blog akak dr takde blog sampai la da ade blog ni, ms tu akak baru2 balik mesia semula.. first time kenal blog akak sy cuba wat donat kentang ikut resepi akak.. pastu terus tertinggal cite akak...arini terus jd follower akak sbb dah ade blog sendiri & taknak tertinggal resepi akak yg sedap2 tu... tima kasih kak sbb sudi berkongsi resepi =)

Nieza said...

wah gebusnya roti ni kak..nak try jugalah nanti..:)

Ecomel said...

assalamualaikum..
wah,banyaknya resepi roti dlm blog ni..teruja plak nengoknya.. kebetulan plak baru je beli BM smlm..tercari2 gak resepi roti.. bleh try lah pasni.. :) emm, nak tnya, tepung roti tu kalo guna tepung bread mix sama je ke acuan dia? ke ada apa2 bhn yg perlu dikurangkan?

Suzi said...

w'salam ecomel,

akak bukan pakar sgt dlm bab tpg ni,
so takleh nak jwb.akak selalu beli tpg roti yg biasa je.belikat kedai kek.pernah buat roti pakai tpgroti yg dlm kotak,beli kat pasaraya,tak menjadi sgt roti.
sori ye. cuba tanya ros@http://www.jintanmanis.com.mungkindia tahu.
wah dah ada BM senanglah nak meroti. selamatmeroti!

Cili Api Hijau said...

Kak, nk perap tu berapa minit?