Friday, February 27, 2009

Puding Mawi...

Dah lama Ismail minta buatkan puding warna-warni...jumpa resepi puding ni masa jln2 cari resepi kat blog diana....bahan pun ada. Happy je Ismail balik sekolah tengok ada puding ni..."thank you ibu",kata Ismail...
Resepi asal dr Majalah Rasa..dikongsi oleh Mod Smile di FRD...terima kasih semua for sharing...saya copy paste je dr blog diana...terima kasih sekali lagi....

Bahan-bahannya

25gm agar-agar
3 cawan air
3 sudu makan tpg kastad [dibancuh dgn 1/2 cwn air]
2 cawan santan [smile guna susu sejat]
1 cawan gula
1 biji telur
sedikit pewarna biru [smile guna hijau]
sedikit pewarna merah

[dibancuh dgn 4 sudu air panas & ketepikan]
1 cawan serbuk VICO [milo pun boleh]
2 sudu makan serbuk nescafe

Cara-caranya
1. Masak agar-agar sampai hancur dgn gula
2. Masukkan santan, tepung kastad & telur
3. Ambil sedikit bancuhan & bahagi 3, 1 adunan dgn bancuhan VICO & Nescafe, 2 lagi dgn biru & merah.
4. Jadikan yg tak diwarnakan sbg base.Kemudian masukkan yg berwarna sesuka hati sampai habis.



Sedap....sape2 yg minat mawi kena try ni...hihihi...

24 comments:

ima said...

camne lah nak try buat puding ni?suami kite tak suka mawi...hihihi

ain said...

bukan puding pelangi ke..??? untung nyer klu berjiran ngan su.. boleh mintak tlg buatkn tu ni.

mommy otai said...

wahh..kite suke mawi..suke gile..hehe

Mak Su said...

errrmmmm, camner dia dapat nama mawi plaks puding tu?

Eiba said...

Mujur laaa eiba x suka ngan mawi...ader change skip lah dari buat puding niee... hehehehheheheh..(Alasan 2 org yg malass..kih..kih..kih..)

CT Delima said...

ohh..popular ler mawi kat sana erk hehehe puding ikin x der ker suzi :)

KakChik said...

kalau nak try kakchik kena tukar nama la sebab takde org minat mawi kat rumah ni

Tie said...

Hu hu...kak tie pun tak minat mawi...kena tukar nama laa...hi hi..

QiStinA's said...

amboi...glamer nye nama puding nie suzi... camne boleh dpt nama mawi ..he..he..

azreen said...

knp nama mawi pulak ek....tak nampak cam mawi pun....hehehehe

[-suziey-] said...

emm..ensemnye puding..mcm mawi..ekekeek:D

Shais said...

harus ku cuba...saya pantang nampak puding...sebekas pun boleh habis...hihihi

Shafidah Shamen said...

wondering...nape nama dia camtuuu ;)

Zureen said...

Kenapalah namanya puding mawi??botak ke?hmmmm..

My Blog said...

camner dapat nama mawi plak.. ee tak sukanya.. tapi pun suka.. mawi tak suka... hihhh...

Suzi said...

ima...
buat je..jgnlah ckp nama puding tu hihihi

kak ain...
entahlah...saya ikut je hihih...
kalau dekat blh aje...

mmommy otai...
lah farah peminat mawi ke?? hihihi..akak tak minat pun dia...

mak su...
tulah heran betul...

eiba...
malas2 duk m'sia takpe..blh beli je..hihihi

Suzi said...

ct...
nanti kita cari puding ikin lak...kalau takde kita ciptalah hihihi mesti glamer.....kan??

kak chik...kak tie..
alah kak chik...saya pun tak minat gak mawi...my hubby pun sama...anak2 lagilah tak kenal pun hihihi...

moi...azreen...
entahlah...mawi suka kot...

Suzi said...

suziey...
hihihi...

shais...
haruuuussss...

fidah...
saya pun heran...

zureen..
mungkin kot...hihihi...

my blog...
tulah...heran betul

azza_irah said...

aza tukar jd puding anuar zain leh tak suzi...hehee

CikMin said...

uikkssss...mana lak komen cikmin kt n3 ni??

Suzi said...

cik min ada komen ke??..aik! mana hilangnya pulak...

MamaFaMi said...

Orang lain penat buat puding, Mawi juga yang dapat nama! Hehehe... Tapi tak pe, orang yang penat buat tu dapat makan, Mawi tak dapat rasa pun... ahakss... sabor je la

Suzi said...

mamafami,
entah2 mawi takpernah mkn pun puing ni ek...hihihihi

azza, blh je hahaha...

Deliah's Deli said...

wah ada puding mawi.hari tu saya tgk kat tv ada kek siti mcm pelangi warna dia - mcm2 idea org bisnes.