Friday, June 5, 2009

Donat Kentang

Lembut donat ni...sedap. Projek semalam ni. Resepi Fatmah Bahalwan dr Natural Cooking Club.
Tapi saya copy paste dr dapur Nor-Dubai. terima kasih.


Donat Kentang

:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Bahan:
500 gr tepung terigu protein tinggi (tepung gandum)
50 gr susu bubuk (serbuk)
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula psir
75 gr mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin

Cara membuatnya:

Dalam wadah, campur tepung terigu, gula, susu bubuk, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uleni hingga rata dan setengah kalis.

Beri mentega dan garam, uleni terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan, masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.

Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.

Buat donat cara ni lebih cepat dan tak membazir...ada 2 bentuk donat satu bentuk biasa dan satu bentuk bulat.

TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

  • Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....
  • Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
  • Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
  • Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
  • Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
  • Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
  • Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
  • Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
  • Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
  • Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan.(fb)

Ni pulak penimbang baru saya...terima kasih to my hubby belikan ni..luv u!. Dah tu, wife dia asyik mengadu je susah nak timbang kuantiti bahan yg terlampau sikit sbb penimbang yg lama tu(yg pakai jarum) minimum berat 25 g. Bila kurang dr itu saya main agak2 jelah.

Lawak my hubby bila makan donat tu..."wah! donat makin lembut sbb ada penimbang barulah ni..." hahahaha....yg sebenarnya donat resepi ni memang lembut.

p/s: yg menjadikan makan itu sedap adalah Allah SWT...bhn2 dan cara buat tu cuma asbab je...ye tak?


18 comments:

ain said...

wahh...dapat kitchen gadget yg baru sehh...jeles ni. akak masih lg pakai timbang jarum tu ha.mmg betul..kdg2 kalu nk timbang yg sikit2 tu, asyik x lepas aje.hihi

FiDa@aMiDa said...

kak suzie

tahniah ada gadget baru hehehhe saya masih pakai penimbang lama gak..leceh sket naik pinau mata membaca jarum timbang

[-suziey-] said...

same cam kuih keria jek:D

blogresipi said...

Wah, bestnye ada penimbang nih.. macam kat tembang saya keje je..tp buat timbang bahan kimia plak..hehhee

mummyseri said...

penah wat donut kentang ni ..mmg lembut n sedap..blaja ngan makcik ikot resepi dia..bhn sume sama cam yg k.suzi wat..

miss emyliza said...

tak reti buat donut, buat donut boley baling kat ayam, sbb keras... wakaka

DELIAH'S DELI..... said...

donat kentang ni memang sedap.sy pun pernah cuba.
p/s alat penmbang suzi tu bagus erk dan lepas tu kita kena timbang berat badan pula :)

mother of two said...

tahhiah kak!!!
patutler makin gebu donut akak tu yer,,,,hikss

nekPP said...

wahhhhhh...gebuz donat mu itewww...yumyummmm ;))

Sasha said...

makin byk pembantu Suzi... makin ligat jugakler Suzi di dapur... Bagus ni... siap ada tips utk success buat donat... bersemangt nak cuba..

kak ina kl said...

salam ibu suzi..saya mau ambil resepnya ya...enak bangat donatnya..harap izinkan ya...spt biasa c & p aje..terima bayak ya ibu suzi..

Suzi said...

kak ain,
alhamdulillah. agaknya hubby dah bosan dgr saya asyik merungut je kot hihihi...

fida,
terima kasih.
sedap tak inti kacang merah tu?

suziey,
bentuk je sama rasa amat berkainan hihihi

blogresipi,
yeke? hihihi
kerja kat mana?

mmummyseri,
ha a' memang lembutlah ...kan?sedap.

missemyliza,
trylah buat lg...uli lama sikit...

deliah,
kalau timbang berat pakai penimbang ni alat pecah penimbang hihihi...

sheila,
hihihi...

nek pp,
sedap donat ni...trylah buat...

sasha,
try jgn tak try...rugi tau!

kak ina,
hihihi..enak bangat...
silakan kak ina...

♥nrina♥ said...

nampak donat ni teringat kak anak2 pasal diorg ni mmg peminat donat tp mama dia malas sgt nak buat sendiri hihi..selalu beli je..

camne ek nak buat donut tu lembut je..kengkadang beli ada yg keras dan tak sedap..

GreenJade said...

mnjawab p/s akok tuh...stujus..tmbh2 pulak kalu msk dgn pnoh kasih-syg dr seorang isteri & ibu..mables gitu :)

menarik resepi nih..mende baru yg menarik utk di cube gitu..btmbh laju ler pas ade assistant baru nih yer hihihi

Deliah's Deli said...

suzi,berat sangat la tu. ;)

zureen @ mama said...

Bestnya kak Suzi dpt penimbang baru..accurate sikit ye..

Semakin rajinlah memasak nampaknya..(bilalah hubby zureen nak belikan breadmaker..huhuhu)

Suzi said...

nrina,
cubalah buat donat resepi ni..lembut dan sedap...

green jade,
cuba tau! hihihi

deliah,
hihihi...
dah kembang semangkuk ni tu yg berat..

zureen,
BM kat m'sia kan agak mahal juga kan? kalau akak pun belum tentu beli hihihi. tapi takpe jgn putus asa...minta lg dan lg..hihihi. doa byk2....

ima said...

bestnya suzi dapat yang baru lagi...makin bersemangatlah nak masak ye...