Tuesday, October 28, 2008

My first pisang goreng kat Adelaide dan Pengat Pisang...

My fisrt pisang goreng sejak dtg Adelaide ni....alhamdulliah rezeki Allah nak bagi dpt juga merasa...Tepung pisang goreng tu saya guna tepung beras + sedikit tepung gandum + kelapa parut + kunyit + garam....Puas hatilah makan....tapi anak2 saya pulak semuanya tak suka w/pun mereka ni hantu pisang. Agaknya coz pisang ni (gambar kat n3 semalam)rasanya macam pisang nangka(pebret saya tu)..ada masam2 sikit...


untuk minum petang semalam....


**********************************************************************


Ni pulak pengat pisang...kolak kot org jawa panggil(betul ke ni)...pebret my hubby...Masak pagi ni...coz tak sabar nak makan hihihi....

pisang dipotong kecil...rebus hingga agak empuk masukkan gula ikut kemanisan yg disukai dan daun pandan kalau ada....masukkan santan masak hingga mendidih...letak garam sikit...

8 comments:

Shais said...

salam suzi....kali nie semua menu berasaskan pisang yer, pengat tu menyelerakan.

Tirana said...

Sedapnya goreng pisang ni Suzi...hehehe..sekarang ni naik takut nak beli goreng pisang kat tepi jalan sebab kononnya masa menggoreng tu diorang letak plastik untuk rangupkan goreng pisang tersebut..macam-macam..entah betul entah tidak tapi bila dah dengar macam tu rasa was-was la pulak.. Beli pisang goreng sendiri, lagi selamat kan?

Tie said...

Oooo....pisang nangka memang sedap digoreng. Kak tie mula rasa pisang nangka sejak gi klate. Kat johor terkenal dgn pisang nipah dan pisang tanduk. Pisang nangka wangi baunya.Lama tak jumpa ni..nanti nak cari laa..

cHeRyNa PiReS said...

nieh mesti pisang dr posting sebelum nieh kan kak suzi? hehehe...

sedap nampak pengat akak tuh...terliur pulak sha...

* sha tak pandai buat pisang goreng...huhuh...

Suzi said...

salam shais...
ha alah baru perasan...pisang oh pisang...

salam tirana...
ye ke? mcm2 org sanggup utk utg ye...
gorang sndirilah nampaknya....

salam kak tie...
rumah saya kat kg TRG byk pokok pisang nangka...hihihi....dtglah...

salam sha...
betullah tu...kalau dekat blh akak hulur ....
tak pandai goreng pisang takpe...beli aje...tapi kalau nak selamat baik belajar blm terlambat hihihi....

intan said...

sy kat sni selalu buat goreng pisang guna pisang yg biasa tu quensland ke carnavan ke tp amik yg hijau lg, not bad jugak rasanya

shafa said...

Bukan senang nak dapat pisang dkt australia..senang ker? Harga dia pun blh tahan.

Suzi said...

salam intan...
ye ke? sy blm pernah try lagi tapi utk buat pengat pernahlah cuba...kelat jadinya...

shafa...
pisang utk makan senang nak dpt dan murah je...tapi pisang utk masak payah dan mahal...