Reespi ni ambil dr dapur UMMi. Sedap....kelainan pada aroma daun limau purut nya tu kot....
Bahan-bahan:
note : saya....- 1 mangkuk mee kuning @ meehoon
- 1 keping fish cake - hiris kecil
- 5 ekor udang (sederhana)
- 1/4 mangkuk isi ayam (ummi tukar daging)
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 1/2 batang carrot (potong memanjang)
- 1/2 mangkuk kobis
- 1/2 mangkuk taugeh
- 2 helai daun limau purut (dihiris)
- sedikit bunga kantan (hiris halus)
- 1 camca besar sos tiram
- 1 camca besar kicap sotong (x letak ni)
- 1 camca kecil kicap pekat
- 2 camca besar cili boh/cili kering kisar
- 1/2 camca kecil lada hitam - kisar/tumbuk
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
*letak ayam je...
*sayur - sawi, mushroom dan karot
*sos sotong ganti dgn sos ikan
*cili kisar ganti dgn sos cili manis(anak tak tahan pedas)
*bunga kantan ganti dgn daun kesom hihihi...
Cara-cara:
Panaskan minyak, tumis bawang besar. Masukkan cili boh, sos tiram, kicap sotong dan sedikit garam. Masukkan fish cake, isi ayam dan udang. Masak seketika dan masukkan mee, kicap pekat, carrot, kobis dan bunga kantan. Kacau selama 2 minit. Masukkan daun limau purut dan taugeh. Kacau sekejap saja dan tutup api.
Panaskan minyak, tumis bawang besar. Masukkan cili boh, sos tiram, kicap sotong dan sedikit garam. Masukkan fish cake, isi ayam dan udang. Masak seketika dan masukkan mee, kicap pekat, carrot, kobis dan bunga kantan. Kacau selama 2 minit. Masukkan daun limau purut dan taugeh. Kacau sekejap saja dan tutup api.
No comments:
Post a Comment