Bun ni resepi yani@myresipi...buat saiz kecil2 coz utk bekal anak2 ke sekolah. Makan dgn salami je...malas nak buat daging burger hehehehe....Saya copy paste je resepinya...terima kasih yani berkongsi resepi.
Bahan-bahan ( 6 biji )
- 250g tepung roti
- 15g butter
- 20g gula
- 4g garam
- 1 biji telur
- 170ml susu( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
- 1 sudu kecil(3g) dry yeast
- bijan secukupnya- tak letak coz takde...
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijan ke dalam breadmaker.Pilih untuk buat doh. On kan.
- Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
- Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit.
No comments:
Post a Comment