Tuesday, October 21, 2008

Sumaiyyah dah masuk kindy

Semalam first day Sumaiyyah kat kindy. Umar dia baru 3 1/2 tahun...ni kira pre entry...sekali seminggu je. Kat sini 4 tahun baru start kindy. Okay juga, boleh biasa2kan dia dgn suasana...nanti kuranglah sikit malunya tu. Hari Ahad tu masa shopping kasut dan lunch bag...excitednya dia...mlmnya pula tak blh tidur...tak tahulah coz excited atau berdebar2 hehehe...



Bila sampai kat sana macam biasalah perangai dia...berkepit jelah. Mula2 tu tak nak join pun dgn budak2 lain. Tapi kira ok coz dia tak menangis...So, terpaksalah ibu duk sekali belajar dgn dia...Ismail pun satu kelas juga...
Semalam belajar pasal air. Siap ada eksperimen tu...apa yg larut....apa yg tak larut...apa yg timbul...apa yg tenggelam. Tapi dgn cara santai...utk budak2 faham. Seronok juga....



Alhamdulillah walaupun agak lambat serasi tapi bila tiba masa rehat/makan dia dah ok. Saya dahboleh tinggalkan dia dgn kawan2nya makan ....

Lepas tu main kat park belakang kelas...



So, kiranya semalam sepagilah kita satu famili ( kecuali Iman) kat sekolah tu.Si Isa puas hatilah...ambil peluang main dgn semua jenis mainan kat situ.





Balik dari kindy semalam dia tidur t/hari...dah lama dia tak tidut waktu t/hari...penat agaknya. Hari ni bila bangun pagi tadi, dia dah cakap nak pergi school lagi..satu perkembangan yang baik. Harap minggu depan tak perlu lagi kami tunggu Sumaiyyah kat kindy....



Sebelah malamnya pulak kami ada tetamu dari jauh...Hubby ajak kawan dia dr New Zealand dinner kat rumah. Saya masak nasi karot, ayam bakar, kentang oregano+mushroom dan bubur pulut hitam. Cerita lanjutnya kat SINI.

10 comments:

ain said...

salam suzi...

Tahniah summayyah dah masuk kindy.
Adat lah mula2 dia rasa canggung, nanti lama2 bila dah ada geng, mesti dia seronok.

Tie said...

Hi hi...tak sangka..suzi pun sama2 masuk kindy tu..kot2 mama dia yang nervous tak?? Barulah nampak muka comel sumayyah tu...kalau tak asyik menyorok je...

Shais said...

salam suzi,

dah lama rasanya tak menziarah...

wahhh...dah pergi kindy yer, summayyah masih malu-malu....lama-lama pandai la summayyah tu berkawan.

cHeRyNa PiReS said...

cantiknye kindy die kak suzi...
tibe2 terase jeles plak...
tabika kemas dulu sangatlah skema kalo nak dibandingkan dgn kindy budak2 sekarang...ehehehe...

* btw...sha suke name girl kak suzy. kalo sha ade anak pon sha bg name tuh:D

Ida said...

Salam suzi,

Tahniah sumaiyyah.....dah masukkindy yer....

Ahala suzi seronok giler kita beraya di Malaysia nih...sakan beraya lagi nih...

Suzi said...

salam...

kak ain...
harap2 macam tulah...susah juga kalau nak kena tunggu je. Ibu ada adik...bapak nak kena study juga...
--------------------------

kak tie...
seronok gak masuk kindy balik...
hubby buat lawak...katanya elok gak kalau saya duk sekali sumaiyyah tu. nanti balik rumah berabuk ckp english telo Aussie dgn dia hehehe...
----------------------

shais...
sibuk ke?...harap2 sumaiyyah mcm tulah...
------------------------

sha...
kindy kat sini memang cantik dan byk mainan. tu yg budak2 suka gi sana. suka nama sumaiyyah?..cepat2lah kahwin dpt anak pompuan bg nama sumaiyyah...wanita pertama mati kerana islam...
------------------------

salam ida,
jeleslah ni...takpe tahun depan insyaAllah dah nak balik...:)

intan said...

alahai satu ari je ke,hehee... br plan nk hantar maira hari2,ahak2...alahai nape xtengok kamera tu suzi xkenal orgnya nih

Siti Khuzaimah said...

Salam suzi, bestnyer Sumaiyah da masuk kindy. Kat sini takde plak kindy utk budak 3 1/2thn & 1 hari jer..kalau da mmg da confirm ct hantar my doter farhana masuk kindy...at least dpt rehat kat umah dgn sorang jer lagi...hehehhehe

tu kindy private @ gomen punya?

bozzobattousai said...

salam kak suzi,
bestkan dpt masuk kindie smula... mesti rasa cam bebudak blik...

Suzi said...

salam...
intan...utk 3 1/2 tahun memang sehari je...bila dah betul kindy baru 4 hari....
-----------------------
ct...
betul tu ct. lagipun nanti senang dia nak biasakan diri. ni kundy gomen je...mana nak mampu hantar kat private
--------------------------
bozzo...
tulah seronok rasanya...belajar pun santai je...