Thursday, October 30, 2008

Lauk utk semalam....

Ayam Goreng Cornflakes

Resepi Yani tapi saya ambil dari dapur UMMI...


Bahan:-

  • 1 keping dada ayam - saya guna semua bahagian ayam hihihi...
  • 50 gm tepung gandum
  • 1 biji telor ayam Gred B
  • 2 sudu besar air
  • cornflakes tanpa perisa secukupnya..
  • minyak untuk menggoreng secukupnya..
Bahan Perap:-
  • 1/2 sudu kecil lada hitam
  • 1 sudu kecil rempah kari daging
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili - tak letak
  • 1/2 sudu kecil garam

Cara Memasak:-
Bersihkan ayam dan potong kecil (*ummi x potong kecil sangat)..Perapkan dengan bahan perap selama lebihkurang 10 minit. Masukkan cornflakes ke dalam beg plastik, ramas biar kasar-kasar. Dalam mangkuk lain, masukkan tepung, telor dan air ke dalam mangkuk, kacau sebati. Kemudian masukkan ayam tadi satu persatu ke dalam adunan tepung. Gaul rata dan masukkan pula ke dalam plastik cornflakes tadi, goncangkan biar cornflakes bersalut dengan ayam. Goreng dalam minyak panas hingga keperangan atau ayam benar2 masak. Bolehlah dimakan dengan sos.



Masak Lemak Jantung Pisang


Menghabiskan baki separuh lagi jantung pisang ....bila tanya hubby dia nak masak lemak ke...nak kerabu....dia cakap masak lemak so...masak lemaklah utk hubby tersayang. Sebenarnya nilah first time saya masak lemak jantung pisang ni...
Jantung pisang dicelur dahulu dan toskan. Tumis bawang dan lada hitam yg ditumbuk hingga wangi..tumbuk ikan bilis sekali kalau ada. Saya letak ikan tuna je. Masukkan serai, kunyit dan jantung pisang..lepas tu masuk air sikit masak hingga mendidih. Masukkan santan dan daun kesom...letaklah garam dan gula ikut citarasa. Oleh kerana takde asam keping atau asam gelugur saya letak jus limau nipis...apa2 pun rasanya alhamdulillah. Lagi best rasanya kalau letak cili api...tapi coz anak takleh makan pedas dan malas nak msk lauk lain utk diaorg maka saya letak cili api masa hidang ...

8 comments:

ain said...

salam suzi...

fullamakkk....terliur bila tengok jantung pisang mask lemak suzi tu. akak x pernah masak...selalunya klu balik kpg baru jumpa lauk ni.

Tirana said...

Amboi suzi...macam-macam masak ye.. Saya pulak yang naik malas nak memasak..hehehe..tapi dua masakan yang saya nak cuba tapi tunggu anak2 habis exam.

Tie said...

Eh! Suzi...tak pernah masak lemak jantung pisang tu..Nampak macam sedap je..Nanti kak tie nak try laa..Nak suruh cik abg cari jantung pisang lak! Bagus gak idea nih!

Intan Rosnitta said...

Lauk sedap, pinggan pun lawa.

Rajin betul Suzi ni tau...

:)

cHeRyNa PiReS said...

kak suzi!

sha suke tgk ayam cornflakes tu...tp sha nak tanye, cornflakes tuh kena hancurkan ke atau biar aje? camne nak elakkan dr hangus?

gulai jantung pisang tuh fav sha...tp resipi sha len sket jek dr kak suzi...nyum..lapornye...

Shais said...

husband suzi tak memilih yer, macam suami saya memilih sikit jadi kena hati-hati memasak...huhuhu.

Suzi said...

salam..

kak ain...
saya pun nilah first time masak ni...nasib baik menjadi kalau dak rugi je...jantung mahal tu hihihi...

kak tie...
kat sana mesti senang nak dpt...kan? nikmatnya...

intan...
kalau nak tahu satu rahsia...pinggan yg letak ayam goreng tu beli kat garage sale...50 sen hrgnya hahaha...

sha...
cornflakes tu hancur kan tapi kasar2...nanti postlah resepi masak lemak sha punya ye...blh akak cuba...

shais...
bersabar jelah...ikut jelah selera hubby u byk pahala..hihihi...
dul2 my hubby pun memilih gak makan tapi tak ingat bila...dia dah tak kisah sgt dah...

Suzi said...

salam tirana...dah akhir thn ...musim exam lah ye...ntahlah anak2 saya kat sini blm merasa musim exam lagi ...