Thursday, June 11, 2009

Slice cheese cake

Atas permintaan my hubby, hari tu buat perisa pandan, hari ni plain je. Sedap dan budget...Resepi dr onigiri@myresipi.com, terima kasih ros berkongsi resepi....akak copy paste je...

Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )

  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila

Cara-cara

  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.



16 comments:

mummyseri said...

alahai comel je kek ni..sedap ni kan n msti anak2 suka mkn..

::@FiQ said...

x pakai cream cheese kan??sgt jimat!

Deliah's Deli said...

ini memang cost efficient!tahniah-saya mesti cuba.

blogresipi said...

Gebunye!!!

GreenJade said...

segak nye cis cake dia..

sy pnah buat..tp bile potong hancus terbarai..malu nk share kt blog hehehe

ain said...

nampak gebu sungguh cis kek su.

zureen @ mama said...

Kena try buat ni so lain kali tak payah beli kat Secret Recipes..he3

[-suziey-] said...

ni mcm soft cotton cheese cake ke kak suzi..nmpk gebusss laaaa

Sasha said...

aduh!!! ni takleh tahan ni!! cheesecake is my favorite... selalu gi beli kat new york cheesecake Secret Recipe... nampak mengancam jiwa lah kek Suzi ni... bhn2nye pun mudah... bak mai 2-3 slice sementara nak wat sendiri...

現在建築式™ said...

My Blog
http://www.wretch.cc/blog/markacey
Thanks for your share
Nice to meet you

Hsinchu, Taiwan

kayteeze said...

Uwaaa...... kak tie suka cheese cake... tapi tak pernah buat...

ima said...

huhu...resepinya dah diambil tapi sampai sekarang tak terbuat lagi...terliurnyaaaa!!!!

azreen said...

nnti blehla cube....nmpak sedapppp...

Suzi said...

mummy seri,
ha a'...anak2 saya tu memang suka mkn...kuih apa pun jln je.

::@FiQ,
thanks afiq singgah sini.
betul tu jimat

deliah,
brtul tu...trylah.

blog resipi,
yummmy....

green jade,
blh try lg...sedap...

Suzi said...

kak ain,
sedapkan kek tu...

zureen,
trylah...jimat belanja hihihi

suziey,
ha a'...

sasha,
hihihi, ambil je selagi stok masih ada...
trylah sasha...


Hsinchu,
tq :)

kak tie,
blh try buat sendiri...

ima,
cepat buat...nanti melelh air liur tu...hihhi

azreen,
memang sedap.

Kerull Nazeem said...

Salam singgah...kita dah try resepi akak ni..memang sedap..tq..