Tuesday, June 2, 2009

Ayam Panggang Berempah

Hari ni saya masak nasi ayam...tapi ayamnya habis masa lunch so, utk petang saya masak ayam ni. Resepi dr dapur UMMI. Sedap mkn mcm tu je ayam ni...Resepi asal dr Kak Liza. Terima kasih buat akak berdua ni...sifu masak ni...Saya copy-paste je UMMi ye...



Bahan:-

  • 1 ekor ayam - bersih dan keringkan..(*akak kerat ayam kpd 8 bahagian)
Bahan Mesin:-
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 inci halia
  • 2 sudu besar rempah kurma
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak
  • garam secukupnya
Cara-Cara:-
  1. Gaulkan kesemua bahan mesin dan perap bersama ayam untuk beberapa jam.
  2. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam. (akak susun bahagian2 ayam dan bakar dulu selama 30 minit, then terbalikkan ayam dan bakar lagi 30 minit.)
  3. Hidangkan dengan coleslaw, sos lada hitam dan sayuran salad serta fries..


5 comments:

ain said...

sedapnya su..akak baru pas balik dinner kat kenny rogers!!

mummyseri said...

sedap ni bleh wat menu pantang la ..

[-suziey-] said...

weehoooo sedap2...nmpk cam ayam panggang bermadu plak:D

Suzi said...

kak ain,
dulu2 hubby selalu gak bawa pi kenny rogers...tapi saya kurang suka hihihi

seri,
sedaaap...

suziey,
apa2 jelah suziey hihihihi

Sasha said...

Ohh! Sha terlepas satu resipi nih!! Tak mau ketinggalan resipi yg melibatkan masakan ayam!