Tuesday, June 16, 2009

Roti Sosej(Hotdog)

Salam semua...dah beberapa hari masukkan resepi. Masak tetap masak tapi takde resepi baru yg dicuba. Lagi pun sekarang macam tak ckp masa je nak mengadap pc lama2...buat kerja rumah pun kelam kabut...mungkin sbb siang yg pendek ...


Roti sosej ni resepi dr pakar roti kat Jepun tu Ros, selalu je ada resepi roti baru...tak caya pergilah jenguk2 dapur dia selalu. Akak copy paste je Ros ye...Terima kasih byk2...terus meroti ye...

Bahan2:

  • 200 gram tepung roti
  • 4 gram instant yis/dry yeast
  • air suam 100 ml
  • secubit garam
  • 1 s/b susu tepung (amik damia punye hehehe)
  • butter/ marjerin 20 gram (saya guna minyak masak)
  • 1 s/b gula
* kat rumah ni memang takde susu tpg, so, saya guna campuran air suam n susu segar=100ml


Ni dah siap letak sosej...bekal lunch utk anak2 tersayang ke sekolah dan hubby tercinta ke uni...


Cara2:

  1. Masukkan semua bahang dlm mangkuk adunan, dan uli hingga doh licin, kemudian rehatkan selama 1 jam atau doh naik 2 kali ganda.(saya guna BM - terus masukkan semua bahan ikut urutan BM dan tekan menu 'doh' tunggu siap).
  2. Next keluarkan angin pd adunan, tumbuk-tumbuk je doh tu, lepas tu bahagikan doh pada 6 bahagian, bulat-bulatkan dan rehatkan lagi dlm 15 minit, kemudian barulah dibentuk seperti roti hotdog, bentuk lonjonglah, rehatkan lagi adunan sehingga naik dua kali ganda dan barulah dibakar pada suhu 180` darjah selama 10-15 minit atau sehigga roti menjadi perang. (saya sapu roti dgn susu sebelum bakar).
  3. Glis roti dengan butter supaya roti nampak berkilat, sejukkan di atas redai dan balut dengan plastic supaya roti sentiasa lembut dan tidak kering.
  4. klu betul-betul ikut step ni insyaAllah anda akan dpt roti hotdog yang lembut dan cantik, Selamat mencuba(ni pesanan dr Cikgu Ros...hihihi)



Kentang ni pun masuk lunch box diaorg sekali...goreng dgn sweet paprika n parsley. Sebelum goreng rebus sekejap dgn garan n serbuk lada hitam.



12 comments:

Sasha said...

Sha suka mkn hotdog, tp roti hotdog yg dijual kat kedai tak memenuhi citarasa... thanks ada resip ni...

p/s:byk dah resipi suzi sha cuba... tp x post kat blog.. semuanya mmg best!

kayteeze said...

Hmm...kak tie biasa beli je roti hotdog tu.. Tapi kentang goreng tu memang selalu kak tie buat.. memang sedap!!

azreen said...

wah sonok btul anak2 suzi dpt ibu yg rajin masak.....kentang tu pun nampak menarik.....:-)

mummyseri said...

kak tq cute kad tu..nnt seri amek.nk tnya la yg akak sapu susu kat roti tu susu ape ?mmg sapu tu je la ye..sbb cantik la permukaan roti tu..sbb seri pon ada wat jugek roti2 ni tp x cantek n pandai sgt ..

ain said...

akak kat sini main beli aje roti hotdog ni. nak buat, ntah bila...hihihi. tp kentang su tu mengancam lah!!yg ni mmg kena cuba!

mamasya said...

Salam Suzi...

tq bagi award tu...nanti angkut bawa balik umah.
wah roti hot dog tu betul2 gebus..elok jadinya.suka nengok...bilalah nak rajin cam Suzi nguli roti ni.....
slice cheese cake tu pun berkenan...nampak lemabut. dok kiv..bilalah nak buat ni.....

GreenJade said...

gebu & mantop gitew...bley amek sket tapau gi keje hik3 :D

zureen @ mama said...

Bilalah hubby zureen nak belikan breadmaker ,biar senang buat roti mcm Kak Suzi (alasan jer tu..he3 padahal sedikit malas..)

[-suziey-] said...

waalllllaaa..sedapnye kentang itu..untung anak2 dpt ibu cam kak suzi..n hubby pn untugn gk..rajin n opandai masak..hehehee:p

hmmm siang pendek tu sesuai utk ganti posa..ekekk:D

blogresipi said...

Nak order roti sosej nie bawak pegi sekolah esok boleh tak kak? hehe

Suzi said...

sasha,
tq...samalah kita sharing ye...
bila nak post cepat2lah hihihi

kak tie,
kat m'sia pun saya beli je...lg mudah kerja hihihi...

azreen,
anak2 selalu minta mknan cam tu sbb kwn2 yg lain pun bawa camtu...nasi goreng...mee goreng ke tak mkn nanti...

seri,
akak buat roti memang selalu sapu roti sebelum bakar n bila masak sapu marjerin...bg berkilat cantik. Akak ikut mamafami sebnarnya hihihi. Alhamdulillah elok kulit roti tu.
tapi rasanya jenis tpg juga beri kesan gak sbb akak pernah pakai ada satu jenis tepung roti tu ...roti tak berapa cantik...sekarang akak pakai jenis wallaby...elok je rotinya...

kak ain,
kentang tu main letak je apa yg terasa nak letak hihihi. saya selalu goreng ayam letak benda tu..anak2 n hubby suka so kentang pun saya goreng camtulah hihihi...

mamasya,
tq sudi ambil kad tu...

green jade,
ambil le selagi ada hihihi

Suzi said...

zureen,
pujuk2lah zureen manalah tahu dpt hihihi...senang kerja.

suziey,
betul tu...ramai ganti puasa time ni termasuklah akak ni hihihi

blogresipi,
blh2...nak berapa ketul hihihihi...