Friday, June 12, 2009

Kung Pao Chicken

Ramai dah yg buat ayam ni...copy paste dr dapur Hana, terma kasih Hana...selamat mengemas tapi jgn angkat berat2 tau!



Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.

Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.

Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.



12 comments:

Dura said...

Idea yang bagus untuk masak lunch hari ni ..best!

blogresipi said...

Waa waa waa... udeh sempai ke adelaide plak ayam kungpu nih..sodap2. Tak bleh jadi,kite pun nak kena try nih.

ain said...

wahhh...dah sampai adelaide dahhh. bila nak sampai jb ni su.huwaaa!!!!

kayteeze said...

Hmmm.....yum yum..... :)

bozzobattousai said...

chicken....good....

Rafizah Nordin said...

dah ramai yg buat resepi ni kan...nnt nak trylah...esok le kot.tp klu kacang gajus tu ganti ngan kacang lain leh ke?xde la pulak...

azreen said...

wah ramai nye yg cuba...mesti sedap ni... :-)

FiDa@aMiDa said...

wah dap pas baton ayam ni terbang hehehehe

bigeyes said...

wow....esok nak masak la.

suzi jemput la join giveaway....kalau terpilih boleh simpan kat next baby:)

kakchik said...

sedapnya... sekali tengok macam ayam masak masam manis je.
nama bunyi macam kungfu, hehe kakchik mmg minat kungfu ni, kalau tgk cerita jackie chan atau jet li, rasa macam nak je belajar kungfu.
skrg nak belajar buat kung pao la pulak.

Sasha said...

Sha pun ada resepi kung pao chicken... tp lain sikit dr Suzi... huh dah berkurun tak buat... thanks mengingatkan sha pada resipi ni.... next time nak try Suzi punya pulak...

Suzi said...

dura,
tq singgah sini ye...
trylah...

blogresipi,
trylah ...selamat berkung pu kat dapur ye...hihihi

kak ain,
nanti sampailah tu...

kak tie,
yummy!

bozzo,
semua org suka ayam kan??

fiza,
alah tak letak pun tak pe rasanya...sampingan je tu kot...

azreen,
sedap.

fida,
hihihi..jauh merantau ayam ni...

shais,
saya sokong...tapi nak sertai tu...mmm...

kak chik,
hihihi...trylah, saya suka.

sasha,
nanti kongsilah resepi sahsa tu ye...