Monday, June 29, 2009

Tempe Goreng

Rasanya nilah first time saya beli tempe kat sini...tapi mkn dah biasalah... selalu time raya.
Dan rupa2nya dalam 4 orang anak sy tu hanya Isa yg suka tempe...sungguh2 dia makan...lepas satu..satu...Resepinya ambil kat dapur Hana....Tq Hana.
Gambar sambal kicapnya lupa nak ambil.
Saya mula kenal tempe ni masa belajar kat mrsm muar..terus jatuh cinta...kahwin pulak dgn org jawa maka selalulah jumpa tempe ni hihihi....

Bahan-bahan

  • 5 keping tempe
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam dan air
BHN UTK SAMBAL KICAP
  • segengam chili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis

Cara-cara

  1. Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
  2. Tumbuk bwg putih n ketumbar.
  3. Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
  4. Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
  5. Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...

5 comments:

blogresipi said...

Kite selalu makan tempe camtu je... kalau makan dgn sambal kicap mesti lagi best kan..

Sasha said...

aduh.... terliur nmpk tempe ni sbb ada cili kicap... sha biasa makan ngan pisang goreng... kalau ngan pisang buat mcm ni sedap ker?.... nnti nak try dua2 tempe n pisang...

ain said...

sedapnya tempe goreng!!!! mintak sikit!!

izat said...

Assalamualaikum..sedap nih tempe goreng, makan ngan sambal kicap plak tuh. Memang kegemaran org jawa. Esok nak kena beli kat pasar, cendawan goreng cicah sambal kicap pun sedap gak..nyam2 ( Allah kasi lapar )

Suzi said...

ijan,
memang sedap!

sasha,
saya masa belajar kat muar dulu baru pandai makan tempe n pisang goreng dgn sambal kicap...kena pulak dgn selera...

kak ain,
dah habis...isa makan hihihi.

izat,
salam...betullah sedap...cendawan goreng tepung cicah sambal kicap mesti sedap juga...tak pernah mkn lagi...Allah bg sedap!