Tuesday, May 12, 2009

Soba Noodles

Hari tu hubby beli mee soba ni....terfikir nak masak apa?..salad ke?...goreng ke?...sup ke?.Tak lama lepas tu hubby beli majalah Recepi+(mcm biasa kalau ada yg menarik bg dia), dpt free satu buku resepi kecil ada resepi sup utk mee ni. so, cubalah buat tapi saya ubah sikit bahan n cara...Untuk resepi asal blh klik...Japanese hotpot with the lot Recipe(Alastair McLeod)
Masak ni hari Sabtu hari tu utk dinner....


Japanese Hotpot
Bahan:

  • 180gm (2 portion) soba noodles
  • 6 cups air rebusan daging
  • 2 tbs kicap manis
  • 5cm halia - potong halus mcm batang mancis
  • 2 cili merah- hiris halus- kalau ada cili hijau blh gabungkan cili merah n hijau
  • 2 ulas bawang putih- hiris nipis
  • 400g daging-saya guna daging utk roasted
  • minyak masak
  • sawi yg dicelur
Cara:
  1. Rebus mee soda seperti masak spaggethi atau ikut arahan kat peket.
  2. Rebus daging bersma halia hingga empuk. Angakat dan toskan dan hiris nipis dan ketepikan. Simpan airrebusan utk buat sup.
  3. Panaskan minyak dalam periuk dan goreng bawang putih hingga naik bau, masukkan air rebusan daging tadi, kicap manis dan hirisan lada. Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam jika perlu.
  4. Masukkan mee soba dan hirisan daging dan sawi dalam mangkuk dan tuangkan sup. Tabur daun sup, bawang goreng, daun bawang jika suka....

5 comments:

ain said...

simple je resipi mee ni. boleh substitute ngan mee kuning je kan su?

zureen @ mama said...

Kalau bosan asyik makan nasik jer..sesekali tukar dgn mee best jugak ye Kak Suzi..

[-suziey-] said...

waaaa mee soba...mcm ala2 mee kuning version haluis:D

Suzi said...

kak ain,
blh aje kak...

zureen,
akak memang suka mknan berkuah ni....

suziey,
apa2 jelah suziey...hihihi

azreen said...

suzi rajin masak....husb belikan buku masak.....wah best kan mcm tuh... :-)