Monday, May 18, 2009

Apam Belanda

Terliur tengok apam ni kat dapur Hana hari tu...bakar dalam oven je. Acuan btk bulat tu terjumpa kat sunday market hari tu..Letak inti kaya.Asal resepi dr Saji Online, copy paste dr dapur Hana...terima kasih ye...

Bahan-bahan

  • 250ml susu cair
  • 150 tpg gandum
  • 50g tpg jagung
  • 40g gula halus
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 biji telur
  • 60g mentega - cairkan
  • INTI - coklat chip. - tp hana gune inti kaya ngan kcg merah.

Cara-cara
  • Satukan semua bahan dan gaul rata. kecuali susu dan telur.
  • pukul telur guna garfu sekejap. masukkan beserta susu cair ke dalam tpg. gaul sebati.
  • rehatkan adunan selama sejam. tutup dengan kain atau plastik wrap.
  • kemudian masukkan butter yg dcairkan tadi dan gaul semula sebati.
  • panaskan acuan ( kuih cara atau bahulu ) dengan butter atau minyak.
  • sudukan adunan dan masukkan isi inti kegemaran.
  • tuang lagi adunan agar menutupi isiannya.
  • bila dah kembang dan kuning, angkat!


9 comments:

naz ilyn said...

salam....
selalunya kita makan apam dengan kelapa muda tapi kali ni apam ada inti eemmm bolehlah cuba.

mother of two said...

kak suzi,
kena tukar apam belanda jadi apam australia ...baru betul :)~

kayteeze said...

Oh apam oh apam, kak tie memang nak buat apam, tapi bila ya... he he... boleh kirim ganu tak apam belanda tu ??

[-suziey-] said...

waaahh musim buat pau n apam..xkeras ke apam bakar?

Shais said...

boleh buat inti manis yer...selalu yg pedas je. sedap pulak nampaknya.

ain said...

mcm sng je resipi..tp ntah bila ler boleh buat.huhu

mama Tiara said...

comenyee apam tu..gendut..

cikgupj said...

jauhnya apam dari belanda enaknya di australia...

ima said...

wah apam bakar...selalu makan apam kukus je...yang bakar ni mesti istimewa...