Thursday, May 7, 2009

Bila kena virus 'M****'

Dua tiga hari ni mood down sungguh...malas nak masak...nak kemas...tapi tepaksa juga buat tapi bila dah malas tu lebih kurang jelah....Lepas solat subuh n buat taklim jap satu famili... terus masuk dapur...kena cepat masuk dapur sbb cuaca yg sejuk dan anak2 yg bangun awal(6.30 am biasa semuanya dah bangun)...so, dia org lapor le. Masuk pagi tu terus buat sarapan bersambung dgn mkn tengahari sbb hubby n anak2 kena bawa bekal utk lunch...kuih terus buat masa ni ..siang yg pendek menjadi saya kelam kabut sikit nak siapkan semua kerja sebelum mlm...Tapi yg bestnya bila mlm seawal 7 lebih anak2 dah tidur...blh rehat terus. Masa ni lagi malas buat kerja sbb sejuk..syok berselimut aje...hihihi

Layan gambar masakan org tengah malas ni....

pasta goreng dgn salmon n meat ball...sarapan merangkap lunch terus (semalam). Untuk dinner mkn nasi dgn sup tulang merah.

awal2 tu nak buat donut tapi malas nak goreng satu2...bakar terus hahaha...ni pun semalam juga.


Ini sarapan n merangkap lunch hari ni hihihi....nasi goreng ikan bilis. Makan dgn sup tulang merah semalam yg masih berbaki....


muffin perasa milo n strawberry...kuih utk hari ni dan antara bekal Iman n Ismail hari ni...



Tengah fikir2 apa nak masak utk diner malam ni...kalaulah duk kat negara tercinta alangkah syooooknya...time2 mcm nilah makin rindu...taksabar nak balik...

19 comments:

kayteeze said...

Adoi....malas ke gitu ??

Kalau malas kak tie terus beli lauk kat kedai je, he he...

ain said...

haaa..tu dia berderet2 masakan org yg tengah penyakit M.

Suzi said...

kak tie,
tulah sbb rindu nak balik...kalau kat M'sia, bungkus aje...(macam saya dulu2 hihihi...)

kak ain,
tu utk 2 hari kak ain...sarapan n lunch benda yg sama hahaha....

Sasha said...

x macam org malas pun masakan kat atas tuh! sha kalau malas jwpnya makan nasi goreng ajelah...

Sasha said...

or mkn kat luar... tp suzi tak bole nak buat giteww kan?... hehe..takpe.. nnti balik msia makan luar puas2!

izat said...

Assalamualaikum..
waaa, masakan org tgh m****, kalau saya malas alamat memang hubbylah yg masak atau beli luar je...tapi tulah bagusnya kak suzi nih, malas camna pun masakan tip top,siap ada muffin lagi..
Ya Allah kasilah aku rajin cam kak suzi nih..

Shais said...

betul ke suzi malas ni....tu belum tegok kemalasan saya....terus tak masak..hikhik

aiyu said...

betul..betul..betul..
kalo kat sini even malas tahap cipan tapi kena masak gak..sedihnya...
kalo kat msia,conpem beli kedai terus...huhuhu..
rindu msia juga....

[-suziey-] said...

waaa bestnye kalu posa sbb siang pendek..kejap je dh buka..ekekek:D sejuk plak tuh..syiok btol layan zzzzz:p

hr2 ke kak suzi buat kuih? rajin la akk..yela dok umah kan..mask jela kan..tp kalu hr2 xtau plak nk mask ape..ekekek:D

mother of two said...

kak.. aiyooo tu bukan penyakit m tu.. penyakit r pulak.. meriah betul cam nak bukak posa

naz ilyn said...

salam...
sy kalau duduk jauh di negara orang mesti rindu dengan masakan kampung pucuk ubi cicah kuah asam sedap nyerr...

QiStinA's said...

adoi..suzi..tu bukan malas namanye.. kalau saya malas terus angkat telefon call home delivery..ha..ha

zureen @ mama said...

Dalam mood tak rajin Kak Suzi..
Banyak jugalah jenis masakan yg Kak Suzi buat..he3

nekPP said...

suz..ini bukan penyakit M itewww..ini M.E.R.A.J.I.N....

Suzi said...

sasha,
tulah ...rasa tak sabar nak balik...abg pulak pening nak siapkan study hihihi...

izat,
kat sini je mcm tu hihihi..tiada pilihan terpaksa masak gak walau malas mcmana pun...

shais,
saya kat m'sia dulu pun mcm tu gak ...terus tak masak hihihi...

suziey,
hari2 memang buat kuih...anak2 lapor hihihi...kat sini mana nak beli..kalau blh beli pun mahal...nak mkn ramai elok masak...
akak kat m'sia dulu pun duk rumah je tapi mana ada masak sgt...beli je byk...masak pun tak tahu hihihi...
memang ini masa nak ganti puasa...

sheila,
itu menu utk 2 hari tau...sarapan n lunch benda sama je hihihi...

naz,
jgn disebut smeua itu...memang rindu...lagi2 tempoyak..waaaaani nak balik ni...

zureen,
terpaksa masak gak...

nekPP...
hihihi....

dina said...

malas2 pun kak suzy rajin gak masak...ehehehehe... kalau saya yg malas ni, pegi kedai je la... lauk tunjuk2! hahha...

Mak Su said...

jangan diikutkan sangat ya.

tapi saya suka masak tulang buat gulai cili api, cicah dengan roti canai or roti biasa pun sodap :)

kakchik said...

begitu punya malas pun boleh buat 4 hidangan makanan tu! canggih la suzi ni. agaknya kalau rajin, tentu lebih banyak lagi tu. semuanya nampak sedap terutama yg no 1 & 2.

azreen said...

malas2 pun mcm2 jugak suzi buat....kalo saya malas tu makan nasi ngan telur goreng +kicap jer......hehehehe