Wednesday, February 11, 2009

Karipap Doh Simple

Buat utk minum petang semalam...setelah beberapa hari asyik makan biskut kering n roti je...hihihi. Ranggup betul kulitnya...sedap dan bahannya simple. Saya letak inti ayam n keledek.....Resepi dari joayee@myresipi.com...terima kasih for sharing..copy-paste je...

Bahan-bahan ( 20 -25 biji )

  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak-panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara

masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata s ebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila da h siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna r olling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan.

12 comments:

Tie said...

Ho ho.....dah start mengodek kat dapor?? rajin betul suzi ni...

Kak tie pun teringin nak buat karipap laa....yang malasnya nak buat inti tu...hihi...

ain said...

dah start memasak dah..??? kiranya dapur dah abis kemas le ni.

p/s...akak pun baru gak buat karipap...tp akak prefer bakar instead of goreng.

Tirana said...

Senangnya nak buat karipap..ingat nanti nak buat jugak la sebab dah lama tak makan karipap buatan sendiri... Minyak tu memang kena panas betul-betul ke?

Rafizah Nordin said...

resepi karipap camni kakak sy ada bagi.tp belum ada kesempatan nak buat. baru2 ni buat karipap jugak tapi nak mencuba karipap pusing.resepi amik kat myr gak...
selalu klu sy wat karipap sy pakai inti kentang sebab senang nak potong kiub.klu keledek kan keras.uhhh sakit2 tangan...tp bila dah masak sedap je makan.keledek tukan manis...

Sasha said...

suzi dah boleh memasak mcm2... sure rumah dah abis kemas... cepatnye suzi buat kerja...

karipap kuih kegemaranku... kalau senang bolehlah buat...

azreen said...

tu dia....karipap....sedapnye...

ima said...

saya pernah gak buat karipap,tapi sayang kulitnya tak rangup,lepas tu malaslah nak buat lagi.

karipat ni kegemaran saya,kalau nak makan order je dgn kawan.

Miim said...

rasanya sy dh try resepi nih,mmg rangup & sedap
tp rasa mcm too oily la kak...

en_me said...

hi akak tewww.. arini friday the 13th.. ati2 dijlnraya.. salamms dr me dikejauhannnns..

Suzi said...

kak tie...
apa nak buat jemu rasanya duk mkn biskut kering n roti je...hihihi

kak ain...
agaknya kalau bakar kuranglah minyaknya ye...nanti kena try...

tirana...
saya duk sini baru belajar2 buat karipap...hihihi. yap minyak kena betul2 panas...

fiza...
akak penah skali buat karipap pusing tapi karang menjadi hihihi..

sasha..
mana ada habis kemas lagi...buat sikit2

azreen..
nak sekeping ke?..sayangnya dah habis hihihi

ima...
tulah utngnya duk tanahair nak je blh beli.. :)

miim...
thanks singgah sini...memang agak oily sikit...munngkin blh try bakar kot blh kurangkan minyak...nanti blh cuba...

en-me..
salam kembali...

Eiba said...

Post kat PG 5 pcs blh??? Hadoooiii..malam nieh kena buat nieeeh...

Suzi said...

lahai eiba dah terlambatlah..buat jgn tak buat..hihihi